Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Egyiptom - Tízezrek tüntetnek a kairói Tahrír téren

Kedden kora délutánra már több tízezer ember gyűlt össze a kairói Tahrír téren, az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak elleni tüntetések 15. napján - közölte a francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.
Az emberek egyiptomi zászlókat lengetnek, és transzparenseiken a jelenlegi rezsim bukását követelő jelszavak vannak. Emellett azt skandálják, "mi vagyunk a nép, mi vagyunk a hatalom... a nép meg akarja dönteni a rendszert". A Facebookot éltetetik, mert a közösségi portálnak nagy jelentőséget tulajdonítanak főként a fiatalok mozgósításában.

Egy 26 éves fiatalember, aki Kairó egyik dél negyedéből érkezett barátaival a térre, azt mondta az újságírónak, úgy hírlik, hogy ma egymillió ember fog tüntetni.

Egy 36 éves férfi úgy vélekedett, az égvilágon senki sem hallgatta meg kéréseiket. "Béremeléseket jelentettek be, de csak ámítás az egész. Porhintés folyik itt, hogy lecsillapítsák a népharagot. A múlt héten megalakult kormányban sincs bizalma a népnek" - mondta.

Egy másik szerint az ellenzékkel felvett tárgyalások egyetlen célja az időhúzás. "A párbeszéd csak papíron folyik, csak politikai manőverezés, hogy időt nyerjenek" - mondta a Nílus deltájából érkezett férfi.

A tüntetők fogadkoztak, hogy nem adják fel, amíg a jelenlegi "fél forradalmat" ki nem teljesítik. A jelek szerint az emberek nem tágítanak, és egyre vehemensebben követelik, hogy Mubarak ne töltse ki szeptemberig tartó elnöki mandátumát. A keddi és a péntekre tervezett másik nagy tüntetés fogja megmutatni, hogy mennyire képesek nyomás alatt tartani Mubarakot - jegyezte meg a brit hírügynökség.

Tüntetések voltak kedden más egyiptomi városokban, így Alexandriában, Mínejában és Aszjútban is pár ezer részvevővel.

Az állami hírügynökség bejelentette, hogy szabadon engedtek 34 politikai foglyot, miután megígérték, hogy "békében fognak élni a társadalommal". Nem tudni, hogy hány politikai okból elítélt személyt tartanak az egyiptomi börtönökben. Emberi jogi csoportok ezrekre becsülik a számukat. A kormány szerint a reformok része a szabadlábra helyezésük, és a rendkívüli állapot eltörlése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gleccservulkán törhet ki még idén Izlandon

Sorozatos földmozgásokat észleltek Izlandon, emiatt kutatók a Vatnajökull gleccser alatt megbújó… Tovább olvasom