Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Egyiptom - Négy halott a Tahrír téren - Összecsapások Kairóban

Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont.

14.30 - Folytatódnak az összecsapások Kairó központjában, a Tahrír téren és környékén: Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont, a két tábor kövekkel dobálta egymást, majd a hadsereg harckocsijai visszavonulásra késztették a kormánypártiakat.

A csata ezután egy szomszédos kis utcába helyeződött át, ahol a kormány hívei benzinespalackokat kezdtek hajigálni, és lövések is hallatszottak. Mintegy 150 fiatal köveket szedett össze a Mohammed Hagag utca egy üres telkén, hogy az összetűzés színhelyére vigye azokat, miközben sebesülteket szállítottak a közeli kórházakba. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség értesülése szerint a katonák a levegőbe kezdtek lőni.

A lengyel köztévé három munkatársát (Piotr Górecki újságírót, valamint operatőrét és hangtechnikusát) előállította csütörtökön az egyiptomi rendőrség - közölte a csatorna egyik illetékese, Piotr Krysiak. Egyéb részlettel nem tudott szolgálni. Előző nap az összecsapásokban megsebesült az egyik fő görög lapnak dolgozó újságíró. A Katerimini című újságnak a tüntetésekről tudósító munkatársa kórházba került, de élete nincs veszélyben - közölte egy athéni kormányforrás.

Az AP hírügynökség tudósítója ezután arról számolt be, hogy a hadsereg elkezdte összeszedni az újságírókat a harcok színhelyén, állítólag azért, hogy megvédje őket az egymással szemben álló tüntetőktől. Külföldi fotósok arról számoltak be, hogy egy sor támadás érte őket csütörtök reggel a Tahrír tér közelében. Egy görög fotóst lábon szúrtak.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű szervezet szerint a külföldi és egyiptomi újságírók elleni támadások célja a heves összecsapások közepette az, hogy leplezzék a cenzúrát és a megfélemlítést. "Az egyiptomi kormány stratégiája az események tanúinak eltüntetése" - mondta Mohammed Abdel-Dajem, a CPJ közel-keleti és észak-afrikai koordinátora.

Az ENSZ ciprusi békemissziójának szóvivője azt közölte, hogy a világszervet Egyiptomban állomásozó, 350 főnyi kontingensét és hozzátartozóikat még csütörtökön kivonják, Ciprusra vagy az Egyesült Arab Emírségekbe, Dubajba viszik az ENSZ által bérelt chartergépeken. Rolando Gómez elmondta, hogy az ENSZ-stáb néhány tagja Egyiptomban marad az "alapvető funkciók" további ellátására.

13.25 - Folytatódnak az összecsapások Kairó központjában, a Tahrír téren és környékén: Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont, a két tábor kövekkel dobálta egymást, majd a hadsereg harckocsijai visszavonulásra késztették a kormánypártiakat.
A csata ezután egy szomszédos kis utcába helyeződött át, ahol a kormány hívei benzinespalackokat kezdtek hajigálni, és lövések is hallatszottak. Mintegy 150 fiatal köveket szedett össze a Mohammed Hagag utca egy üres telkén, hogy az összetűzés színhelyére vigye azokat, miközben sebesülteket szállítottak a közeli kórházakba.
A lengyel köztévé három munkatársát előállította csütörtökön az egyiptomi rendőrség - közölte a csatorna egyik illetékese, Piotr Krysiak. Előző nap az összecsapásokban megsebesült egy görög lapnak dolgozó újságíró.

11.30 - Négy ember meghalt csütörtök hajnalban azokban az összecsapásokban, amelyek még előző nap kezdődtek Kairóban Hoszni Mubarak elnök hívei és ellenfelei között.


Omar Szuleimán egyiptomi alelnök "párbeszédet" kezdett "a politikai pártokkal és a nemzeti erőkkel" - közölte csütörtökön a közszolgálati televízió, nem pontosítva, hogy kik a tárgyalópartnerek.
A tv Ahmed Safík kormányfőt is idézte, aki szerint "ma összeülünk az ellenzéki pártok és a nemzeti erők képviselőivel, hogy kiutat találjunk a jelenlegi helyzetből". Később azt állította, hogy Tahrír téri tüntetők részt vesznek a párbeszédben.
A legnagyobb szervezett ellenzéki erő, az iszlamista Muzulmán Testvériség viszont elutasította a tárgyalást a kormányzattal, és hasonlóan nyilatkozott a nemrég hazatért Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető is.
A kairói központi Tahrír téren közben a katonák a kormányellenes és kormánypárti tüntetők közé álltak, szétválasztva őket.

10.00 - Az áldozatok az elnök lemondását követelők közül kerültek ki és a Tahrír téren vesztették életüket, szemtanúk szerint a térhez közel eső Október 6. hídról lőtték le őket.

Az éjszaka a téren a két tábor közötti harc jegyében telt el, jobbára kövekkel és botokkal, bár több ízben hajítottak a felek egymás felé benzines palackokat. Kórházi források szerint 630 fölött van a legújabban megsebesültek száma.

A kairói tüntetések, amelyek január 25-én kezdődtek, szerdán fajultak el, azután, hogy Mubarak előző éjjel jelezte: szeptemberig a helyén marad, az akkori választásokon viszont nem indul. Ezután jelentek meg az utcán az elnök hívei, akik szerint az államfővel szembeni követelések teljesültek, nincs ok a további tiltakozásokra. Az elnök lemondását követelők nem így látják, ők azonnali távozását követelik jelszavaikban és transzparenseiken.

Nehezen ellenőrizhető híresztelések kaptak lábra a heves összecsapások magyarázataként. Ezek a külföldi összeesküvéstől a gengszterek utcai megjelenéséig terjednek. Az al-Maszri al-Jóm című független lap csütörtöki számában azt írta, hogy azok a lovasok, akik a Tahrír téren végigrobogtak előző nap, és hosszú botjaikkal ütötték-verték az útjukba kerülőket, bűnözők voltak, akiket hírek szerint az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt képviselői bíztak meg.

Az egyiptomi főváros bejáratait a hadsereg és az elnök lemondását követelők közül spontán módon toborzott civilek - jobbára fiatalemberek - ellenőrzik sűrű egymásutánban elhelyezett ellenőrzőpontokon. A rendőrség az utcán nem látható.

A hadsereg csütörtök délelőtt cáfolt egy korábban napvilágot látott hírt, amely szerint letartóztatott egy csoportot az elnök lemondását követelők soraiból. Külön felhívásban tartotta szükségesnek figyelmeztetni a lakosságot, hogy mindenki óvakodjon lopott katonai egyenruhát ölteni, mert ez súlyos büntetést von maga után.

Az egyiptomi gazdaságnak a bezárt boltok és bankok, a szünetelő tőzsde, általában a válság egyelőre felmérhetetlen károkat okoz.

Az internet és a mobiltelefon-hálózatok - a világon sehol sem látott több napos szünet után - szerdán helyreálltak, bár a feltöltőkártyákért sok helyen sorba kell állni.

Korábban - Heves lövöldözés tört ki csütörtök hajnalban Kairó belvárosában

Az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint legalább négy kormányellenes tüntető vesztette életét, 13-an pedig megsebesültek a Tahrír téren.

Szemtanúk elmondása szerint az Október nevet viselő híd irányából jöttek a lövések. A hídon a kormánypárti tüntetők tartózkodnak. Hajnali négy óra körül kezdődött a lövöldözés, és egy órával később még mindig ropogtak a fegyverek.

Csütörtökön immár tízedik napjába lépett a kormányellenes tüntetéssorozat, amelynek résztvevői Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását, szabad és tisztességes választások megtartását, valamint gazdasági és politikai reformokat követelnek.

Olvasóink írták

 • 10. elemér 2011. február 04. 02:37
  „Kimutatás 2009. Kereset fele annyi mint Mo.-n, Inflácio 13% és 9.4% munkanélküli. Ez nem sokat javult azóta. Itt csupán arrol lehet szó hogy milyen gyorsan távozik Mubarek. Obama ott tart hogy már tegnap szerette volna ha távozik. Obama egy nagyon megfontolt elnök szóval itt mese nincs. Mubarek és Netanyahoo pedig csak 2 tökfej.”
 • 9. elemér 2011. február 03. 21:42
  „A nép már a muzulmánok elött jár, és azoknak is meglepetés ez. Itt az USA-ban már megvitatták hogy miért nem sikerül nekünk soha beültetni valakit, vagyis az miért nem tetszik a népnek. Azért mert nekünk a lényeg mindig hogy azt csinállja amit mi akarunk, és a demokrácia másodlagos. Ez amit Netanyahoo se ért.
  Igazi béke az alapfogalmak nélkül pedig ott nem létezhet.”
 • 8. Dirac 2011. február 03. 18:20
  „3. meir 2011.02.03. 15:12

  "a nep nem hulye "

  Jól látod, az arab nép nem hülye, ezt már 1891 -ben Áhád Há´ám cionista is megírta a "palesztinai igazság" -ban: "az arabok, mint minden semita nép, éles eszűek és nagyon ravaszok. (...) Átlátnak a mi ottani tevékenységünkön és annak célján, de hallgatnak, mivel egyelőre nem érzik veszélyeztetve a jövőjüket."”
 • 7. kackac 2011. február 03. 17:58
  „A Viktor csak 2 napot volt Egyiptomban, és tessék,
  a forradalom kitört a fülkékből. :)
  kackac”
 • 6. Pofátlan 2011. február 03. 16:26
  „Meir !
  Mint izraeli, tudod jól hogy egyedül nem tudna kormányt alakítani a Muszlim Testvériség.
  Szóval szerinted az egyiptomi demokrácia = Izrael további támogatása a palesztinok sorsával mit sem törődve.
  Na persze, megint elfelejtettem, hogy ti vagytok a "kiválasztott nép".”
 • 5. Hedon 2011. február 03. 15:21
  „Mubaraknak tényleg jól bevált a demokrácia.
  Hírek szerint kb. 40 Mrd dollárt menekített ki
  fáradságos munkával angol és scájci bankokba.

  De miért ilyen fontos ez palesztínában? Lehet
  hogy repül az arab világot eláruló egyik "báb" ember?”
 • 4. katusza 2011. február 03. 15:18
  „Mubarak addig fog maradni amig az amcsik, meg a zsidok nem találnak helyette a nép számára megfelelö bábut, akivel irányíthatják az országot. Már az egész családját és a vagyonát (amit a néptöl lopott, meg az amcsiktol és zsidoktol kapott) kimenekitette az országból! A Mubarak hivökröl meg annyit, hogy ök nem tüntetni járnak ki, hanem viszályt szítani minden eszközzel, vannak köztük akik egyenesen ölni indulnak. Azt amit europa mutat a médiában, az csak a felszin, érdemes nézni az arab hircsatornákat.”
 • 3. meir 2011. február 03. 15:12
  „2-es!
  ez egyszer 100%-ig OK!!!
  igy van!! a nep nem hulye hogy elfogadja a Muzulman Testverek uralmat egy jol bevalt demokracia helyett!!
  a nagytobbseg Nem akarja Mubarak tavozasat semmikeppen!!”
 • 2. elemér 2011. február 03. 14:18
  „Mubarek nem fog lemondani Szeptemberben, mert addigra meggondolja magát. Azért a nép sehülye mert 30 éve ismerik.”
 • 1. Pofátlan 2011. február 03. 10:14
  „Az emberek nagy pénzt kaptak hogy szétverjék a Mubarak ellenes tüntetést.
  Ez emlékeztet arra, amikor az öszödi böszmét pénzért és ingyen piáért éljenezték a buszokkal odavitt "hívek".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy török gyárban - Emberek a romok alatt

A gyárban 40-50 ember dolgozik. Sérültjei bizonyosan vannak a balesetnek, de több részlet egyelőre… Tovább olvasom