Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Egyiptom - Folytatódnak a tüntetések Mubarak ellen és mellett

Már a kilencedik napon gyülekeztek szerda reggel a kairói Tahrír téren a tüntetők, hogy távozásra bírják Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt - de az államfő mellett demonstrálók is nagy számban jelentek meg az utcákon.
A hadsereg nem sokkal déli 12 óra előtt közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a tüntetőket, hogy fejezzék be az utcai megmozdulásokat.
"Nem megyünk el innen, nem megyünk el innen!" - skandálták a tiltakozók, még a hadsereg közleménye előtt, nem elégedve meg Mubarak keddi bejelentésével, hogy nem indul a szeptemberi elnökválasztáson, de hivatali idejét addig kitölti, s "egyiptomi földön fog meghalni". A rendőrség mintegy húsz Mubarak-hívet választott le körülbelül ezer, demokráciát követelő tüntetőről. Az államfő mintegy félezer - más forrás szerint több ezer - támogatója is felvonult.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió képes tudósításban számolt be arról, hogy Alexandriában összecsapott több száz kormányellenes és kormánypárti tüntető.

Fati Szurur parlamenti elnök közölte: a törvényhozás addig nem ülésezik, amíg az igazságszolgáltatás nem dönt a tavaly novemberi választások eredményeit illető panaszok ügyében. A jogi eljárások eredménye ugyanis jelentősen befolyásolhatja a parlament összetételét - tette hozzá.
Ez pedig döntő fontosságú, mivel Mubarak elnök kedden bejelentette, hogy a törvényhozásnak rövidesen alkotmányreformról kell tanácskoznia az idei elnökválasztás jelölési feltételeit illetően. Az állami tv jelentése szerint Szurur elmondta azt is, hogy szeretné, ha a Mubarak ígérte alkotmányreformok két és fél hónapon belül elkészülnének.

Az államfő adja át a hatalmat Omar Szulejman alelnöknek - javasolta Ajman Núr ellenzéki vezető, aki 2005-ben versenybe szállt az elnöki tisztségért. Közölte, hogy az ország politikai erői konzultációt folytatnak, amelynek eredményeképpen az ellenzéki mozgalmak és pártok közlik majd álláspontjukat Mubarak keddi bejelentéséről.

Mohamed el-Baradei, az ellenzék egyik vezető politikusa kedden késő esti első reagálásában leszögezte, hogy az államfőnek azonnal le kell mondania, csak ezáltal válik lehetővé a stabilitás helyreállítása és az új demokratikus kormányzat létrehozása. Az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a jelek szerint Mubarak "nem akarja meghallani a nép hangját, és a diktátor logikája vezérli". Baradei megerősítette, azt szeretné, ha Mubarak azonnal távozna a hatalomból, és ügyvezető kormány venné át a hatalmat. Közölte, megfontolja, hogy induljon-e az elnökválasztáson.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára ugyancsak közölte, hogy komolyan megfontolja, küzdelembe szálljon-e az államfői posztért. Az egyiptomiak körében népszerű volt külügyminiszter óvatosan fogalmazott a CNN-nek, mondván, az államfő új kezdeményezésekkel állt elő, s a következő napokban el kell döntenie, elégséges-e ez, "elfogadjuk vagy nem".

Politikai és gazdasági elemzők szerint jelentős bejelentést tett az egyiptomi elnök, de elkésett, kezdeményezései és ígéretei már nem elégségesek a rendszert támadó tüntetők lecsillapításához.
Barack Obama a Fehér Házból közvetített kedd esti beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok érdemi és békés rendezett átmenetet akar Egyiptomban, és a reformok folyamatának most azonnal kell megkezdődnie.

Többnapi példátlan szünet után helyreáll az internetszolgáltatás, amelyet a kormány utasítására függesztettek fel. Az állami tv szerdán azt is bejelentette, hogy rövidül a kijárási tilalom ideje: eddig délután 3-tól reggel 8-ig tartott, szerdától délután 5-től reggel 7-ig lesz érvényben.

Nicolas Sarkozy francia elnök a hivatala által szerdán kiadott közleménye szerint azt szeretné, ha az átmenet "haladéktalanul" és "erőszakmentesen" megkezdődne Egyiptomban.

Nem elegendő az egyiptomi elnöknek az a bejelentése, hogy a szeptemberi elnökválasztásig hivatalban marad: csak azonnali távozásával tenne eleget népe követeléseinek - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. "A(z egyiptomi) nép egészen más döntést vár Mubaraktól - mondta török újságíróknak a kirgizisztáni látogatáson tartózkodó miniszterelnök, akinek szavait az NTV török hírtelevízió idézte. Az átmenet pontos időrendjének bejelentése nélkül az egyiptomi nép nem lehet elégedett - tette hozzá Erdogan.

9 óra 15 perc - Az egyiptomi elnöknek le kell mondania!

Hoszni Mubaraknak egyiptomi államfőnek azonnal le kell mondania, csak ezáltal válik lehetővé a stabilitás helyreállítása és az új  demokratikus kormányzat létrehozása - jelentette ki Mohamed  el-Baradei, az ellenzék egyik vezető politikusa kedden.

Az al-Arabíja hírtelevíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a jelek szerint Mubarak "nem akarja meghallani a nép hangját, és a diktátor logikája vezérli". Úgy vélte, hogy az elnök távozásával semmiféle politikai űr nem keletkezne, Egyiptom 85 millió lakosából "könnyen találunk utódot, a nép jobb képviselőit, akik az átmenet időszakában vezetik az országot".

Mubarak kedden este jelentette be, hogy kitölti mostani, immár hatodik államfői mandátumát, de nem indul a szeptemberben esedékes elnökválasztáson.

9 óra 7 perc -  Nem indul újra az államfői tisztségért

MubarakNem indul újra az államfői tisztségért Hoszni Mubarak.
Az egyiptomi államfő kedden este élő televíziós beszédben jelentette be, hogy a szeptemberben esedékes elnökválasztáson nem méretteti meg magát. Elnöki mandátumának utolsó hónapjaiban azon dolgozik majd, hogy hatalom átadása békés és zökkenőmentes legyen - mondta a 82 éves Mubarak.

Az öltönyt és nyakkendőt viselő politikus nyugodtnak tűnt az állami televízióban sugárzott beszéd során. Nyilvánvaló utalással a nyolc napja tartó és egyre erősödő kormányellenes tüntetésekre kijelentette, hogy "függetlenül a jelenlegi körülményektől" soha nem állt szándékában jelöltetni magát az idei elnökválasztásra. "Elég időt töltöttem el életemből Egyiptom és népe szolgálatában" - mondta Mubarak, hozzátéve, hogy büszke az általa elért eredményekre.

Kairó: ellenzéki tüntetők gyülekeznek (Fotók: MTI)


Közölte azt is, hogy nem szándékozik elhagyni Egyiptomot politikai karrierjének befejeztével. "Ez a hazám. Itt éltem, küzdöttem és védelmeztem földjét, szuverenitását és érdekeit, és itt halok meg" - fogalmazott.

Az 1981 óta hatalmon lévő Mubarak reformokra szólított fel, s közölte, hogy javasolni fogja az elnökjelöltséghez szükséges kritériumok enyhítését. Az igazságügyi hatóságokat arra szólította fel, hogy küzdjenek a korrupció ellen.

Lehetséges azonban, hogy Mubarak elkésett a bejelentéssel. Kairó belvárosában üdvrivalgással fogadták a tüntetők a beszédet, de egyre többen kezdték el skandálni, hogy Mubaraknak azonnal le kell mondania.
Egyiptomban múlt héten kedden robbantak ki a tüntetések, amelyek részvevői előbb "csak" politikai, gazdasági és társadalmi reformokat követeltek a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnöktől. Elsősorban fiatalok és a középosztály képviselői vesznek részt az Április 6. Ifjúsági Mozgalom által indított demonstrációkon.

A biztonsági szolgálatok becslése szerint a tüntetéssorozat nyolcadik napján több mint egymillióan vonultak utcára szerte Egyiptomban, hogy Mubarak távozását követeljék. Kairó belvárosában mintegy félmillióan, Alexandriában 400-500 ezren, Szuezben pedig 25 ezren demonstráltak kedden.

Az egyiptomiak is a növekvő élelmiszerárakra, a munkanélküliségre és az önkényuralmi kormányzásra panaszkodnak. Egyiptom 80 milliós népessége évente 2 százalékkal növekszik, s a lakosság 60 százalékának életkora 30 év alatt van. A lakosság 40 százaléka kevesebb mint napi két dollárból él, egyharmada pedig írástudatlan.

9 óra 6 perc - Obama: Amerika érdemi, békés és azonnali változást akar

Az Egyesült Államok érdemi és békés rendezett átmenetet akar Egyiptomban, amelynek most azonnal kell megkezdődnie - mondta Barack Obama amerikai elnök egyiptomi kollégájának, Hoszni Mubaraknak a helyi idő szerint kedden este telefonon folytatott beszélgetésben.

Ezt maga Obama elnök jelentette be a Fehér Házból közvetített beszédében.

A két vezető mintegy fél órán keresztült beszélt telefonon, miután Mubarak bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra az elnökválasztáson. Obama megismételte, hogy Amerika "rendezett átmenetet" akar Egyiptomban.

"Közvetlenül Mubarak elnökkel beszéltem. Ő elismeri, hogy a status quo nem fenntartható, és változásnak kell történnie" - jelentette ki Obama.
Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy kormánya ellenzi az erőszakot, és méltatta az egyiptomi hadsereget, amiért tartózkodott ennek alkalmazásától, s felszólította azt, hogy a jövőben is így tegyen.

Rámutatott, hogy Amerika továbbra is kiáll az egyetemes értékek, így a gyülekezés, a szólás és az információhoz jutás szabadságának érvényesülése mellett Egyiptomban és mindenütt a világon.

Obama szerint a rendezett átmenet folyamatába az egyiptomi társadalom széles rétegeit be kell vonni, beleértve az ellenzéket is. Az elnök ígéretet tett rá, hogy ehhez az Egyesült Államok partneri és baráti segítséget fog nyújtani.

"Világosan akarom üzenni az egyiptomi népnek, különösen az egyiptomi fiataloknak: halljuk a hangotokat" - mondta Obama, aki reményét fejezte ki, hogy az egyiptomiak megtalálják a választ a még nyitott kérdésekre.

Olvasóink írták

 • 2. nüs 2011. február 02. 17:24
  „:)”
 • 1. calico 2011. február 02. 12:24
  „Témához kapcsolódó (igaz)gyöngyszemek:

  ,,... a jövőről tárgyaltunk, az elnök optimista."
  ,,Egyiptom kulcsszerepet játszik ennek a térségnek a stabilitásában."

  Egy hete mondotta ezeket Orbán Viktor Kairóban, egészen pontosan január 24-én (forrás: www.orbanviktor.hu).
  Klassz. Elgondolkodtat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vonatbaleset Csehországban

Egy ember meghalt és legalább tíz megsérült szerda reggel Csehország déli részén, Vodnany közelében,… Tovább olvasom