Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Egyiptom - Felbosszantotta a tüntetőket az alelnök kijelentése

Mélységesen felháborította a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetőket és az ellenzéki csoportokat Omar Szuleimán alelnök kedden tett kijelentése, miszerint fennáll az erőszakos hatalomátvétel veszélye, amennyiben tovább folytatódnak az utcai megmozdulások, és nem sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni az ellenzéket.
Az egyiptomi alelnök szavaival arra próbálta rávenni a tüntetések fiatal szervezőit, hogy hagyjanak fel a Mubarak-ellenes megmozdulásokkal, és az utca helyett a párbeszédet válasszák követeléseik érvényesítésére. Omar szavait úgy értékelték, hogy alig burkoltan a tüntetés szétverésével fenyegetőzött. "De mit fog tenni azzal a 70 millió egyiptomival, aki követ minket" - kérdezte Adul-Rahman Szamír.

"Ne legyetek fáradtak, ne legyetek fáradtak! A szabadság még nem jött el" - hallatszott szerdán az egyik tiltakozó kiáltása a hangszórókból a kairói Tahrír téren. A Hoszni Mubarak ellen irányuló egyiptomi népfelkelés 16. napján ismét ezrek gyűltek össze a főváros központjában. "Nem megyünk el addig, amíg ő nem távozik" - skandálták a tiltakozók.

A szervezők közölték, hogy péntekre ismét meghirdetik a "milliók tiltakozását", de változtatnak a taktikán, és a Tahrír téren kívül Kairó más pontjain is gyűléseket tartanak. Már szerdán több száz fős csoportok vonultak a parlamenthez és a kormány székhelyéhez, és békésen, de megakadályozták a belépést az épületekbe. A minisztertanács ülését emiatt máshová helyezték át.

A hatóságok - többszöri ígéretük ellenére - erőszakkal vertek szét egy tüntetést a Kairótól 400 kilométerre délre fekvő el-Hárga városban. A megmozdulás még hétfőn kezdődött, és kedden fajult el, miután a rendőrök állítólag megsértették a tiltakozókat. Az emiatt kirobbant összecsapásban a rendőrök éles lőszert használtak, és szerdára három tüntető belehalt a sebeibe. A tömeg hat kormányzati épületet felgyújtott.
Mubarak távozását illetően korábban felmerült az ötlet, hogy a folyamat felgyorsítható lenne, ha az államfő befeküdne egy németországi klinikára.

"Köszönjük a német ajánlatot, de az elnöknek nincs szüksége orvosi kezelésre" - reagált a felvetésre Szuleimán alelnök egy szerdai interjúban. Berlinben erre reagálva cáfolták, hogy ilyen ajánlat elhangzott volna "akár hivatalos, akár nem hivatalos" formában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - Felbosszantotta a tüntetőket az alelnök kijelentése

Mélységesen felháborította a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetőket és az ellenzéki csoportokat Omar Szuleimán alelnök kedden tett kijelentése. Tovább olvasom