Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Egyelőre nincs EU-tagjelöltség: Románia keresztbe tett Szerbiának

Románia ellenállása miatt a várakozások ellenére Szerbia egyelőre nem kapta meg kedden az Európai Unió általános ügyek tanácsának ülésén az EU-tagjelölti státust.
Javasolják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei, hogy Szerbia váljon hivatalos EU-tagjelöltté, de a végleges határozatot a tagországok állam- és kormányfői hozzák meg a hét második felében tartandó értekezletükön.

Több résztvevő közlése szerint ilyen döntés született a miniszterek keddi brüsszeli találkozóján.

A keddi ülésen azért nem sikerült eljutni a végérvényes döntésig, mert Románia további garanciákat tartott szükségesnek annak érdekében, hogy a Szerbiában élő román kisebbség jogai kellő védelmet élvezzenek.

Korábban:

Románia ellenállása miatt a várakozások ellenére Szerbia egyelőre nem kapta meg kedden az Európai Unió általános ügyek tanácsának ülésén az EU-tagjelölti státust.

Cristian Diaconescu román külügyminiszter meglepetésre megakadályozta a megfelelő határozat elfogadását. Diplomáciai források szerint Románia aggódik a szerbiai (bánáti) vlachok helyzete miatt; szeretné a 30 ezres szerbiai kisebbséget románnak elismertetni. Annak ellenére, hogy a román kérést teljesítették, Bukarest nem elégedett a határozat vonatkozó szövegével.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint lehetséges, hogy kedden nem kerül sor a határozat elfogadására, meg kell várni vele a következő csúcstalálkozót.

A szerb elnök mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy hazája még kedden megkapja a tagjelölti státust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államfő megvédte az SS-felvonulást

Védelmébe vette Andris Berzins, Lettország elnöke a lett Waffen SS-légió emléknapjára tervezett… Tovább olvasom