Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Egyelőre nem függeszthetik fel a korrupcióval gyanúsított romén miniszterelnököt

Az államfő csak abban az esetben függesztheti fel hivatalából Victor Ponta miniszterelnököt, ha a képviselőház hozzájárul a politikus elleni bűnvádi eljárás lefolytatásához.
Klaus Iohannis román államfő csak abban az esetben függesztheti fel hivatalából a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által meggyanúsított Victor Ponta miniszterelnököt, ha a képviselőház hozzájárul a politikus elleni bűnvádi eljárás lefolytatásához - mutatott rá pénteken az egyik román hírtelevíziónak nyilatkozva Gheorghe Iancu alkotmányjogász, volt ombudsman.

A szakértő szerint igaz ugyan, hogy az államfő felfüggesztheti a kormány tagjait, ha bűnvádi eljárás folyik ellenük, de csak abban az esetben, ha a feltételezett bűncselekményeket miniszteri mandátumuk idején követték el.

Ponta ellen viszont korábbi ügyvédi ténykedésével kapcsolatban indult bűnvádi eljárás, míg azoknak a feltételezett bűncselekményeknek a kivizsgálásához, amelyeket kormányfőként követett volna el, a parlament hozzájárulását kérte a DNA - magyarázta a volt ombudsman.

Iancu szerint az is kérdéses, hogy hogyan indíthatott eljárást a DNA Ponta ellen korábbi ügyvédi ténykedése miatt, hiszen ugyanabban az ügyben miniszterelnökként is érintett, de ez utóbbi érintettség kivizsgálásához már parlamenti jóváhagyás kell.

A Mediafax hírügynökség szerint időközben Ponta az európai szocialistákhoz és a Bukarestben akkreditált nagykövetekhez levelet intézett, amelyben ártatlannak mondja magát, és rámutat: minden jogi eszközt igénybe vesz védelme érdekében, hiszen a DNA - Ponta állítása szerint - semmivel sem tudja bizonyítani az ellene felhozott vádpontokat.

Iohannis pénteken lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, Ponta azonban közölte, hogy mandátumát a parlamenttől kapta, és csak a törvényhozás válthatja le.

Ponta pénteken ügyvédje kíséretében kihallgatásra jelentkezett a DNA épületében, távozáskor pedig azt mondta, gyanúsítottként idézték be, a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor - Ponta volt kampányfőnöke - ügyében, akivel 2007-2008-ban ügyvédként üzleti kapcsolatban állt.

A DNA azzal gyanúsítja Pontát, hogy 2007-2008-ban valójában el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel a Sova ügyvédi irodától havi 2-3000 eurós honoráriumot, majd a felvett összeg igazolásaképpen más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva hamisított beszámolókat. A DNA erre hivatkozva okirat-hamisítás, adócsalásban való bűnsegédlet és pénzmosás gyanújával indított ellene bűnvádi eljárást.

A DNA szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenetes: titokban mentették fel Malala Juszafzai nyolc támadóját

A Nobel-békedíjas diáklányt 2012-ben tíz férfi támadta meg azért, mert felemelte szavát a lányok… Tovább olvasom