Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Egy volt KGB-főnök nyerte meg az elnökválasztást

Egy volt titkosszolgálati vezető nyerte meg a vasárnap megrendezett dél-oszétiai elnökválasztást.
Egy volt titkosszolgálati vezető nyerte meg a vasárnap megrendezett dél-oszétiai elnökválasztást. A központi választási bizottság elnökének hétfői közlése szerint Leonyid Tibilov a második fordulóban a szavazatok 54,12 százalékát hódította el, míg ellenfele, David Szanakojev elnöki emberjogi biztos a voksok 42,65 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 71 százalékos volt.

Dél-Oszétiában, a Grúziától levált szakadár köztársaságban megismételt elnökválasztást tartottak, mert a hatóságok szabálytalanságokra hivatkozva érvénytelenítették az előző, tavaly novemberi voksolást, amelyet Alla Dzsiojeva ellenzéki politikus nyert meg a Moszkva támogatását élvező Anatolij Bibilovval szemben.

A 60 éves Tibilov a szovjet időkben lépett be az Állambiztonsági Bizottság (KGB) állományába, majd a kilencvenes években a szervezet dél-oszét részlegét irányította. Dél-Oszétia - akárcsak a másik szakadár grúz terület, Abházia - már a kilencvenes évek elején kinyilvánította elszakadását Grúziától.

A két szakadár területet a 2008 augusztusi orosz-grúz villámháborút követően ismerte el független államként Moszkva. Grúzia kísérletet tett arra, hogy katonai erővel visszaszerezze fennhatóságát a tőle korábban elszakadt területek fölött, ám az orosz haderő megsemmisítő csapást mért a grúz hadseregre.

Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszországon kívül csupán Nicaragua, Venezuela és néhány csendes-óceáni apró szigetállam ismerte el, ez azonban egy csöppet sem zavarta Moszkvát abban, hogy katonai megállapodást kössön a két régióval, és immár e nemzetközi szerződésnek mondott megállapodásra hivatkozva állomásoztasson katonákat Abháziában, illetve Dél-Oszétiában.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban jelezte, hogy nem ismeri el a dél-oszét elnökválasztást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Mali megbuktatott elnöke

Átadta lemondólevelét vasárnap Amadou Toumani Touré mali elnök Burkina Faso külügyminiszterének, a… Tovább olvasom