Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Egy iráni bíróság betiltotta az Instagramot

A közösségi képmegosztó portál betiltását egy iráni bíróság adatvédelmi okokból rendelte el.
A tájékoztatás szerint bár a törvényszék ítéletét már megküldték a hírközlési és informatikai minisztériumnak, a fővárosban ennek ellenére péntek délután továbbra is elérhető volt az alkalmazás. Többször előfordult már, hogy az állítólagos betiltás ellenére végül nem állították le a hozzáférést bizonyos internetes oldalakhoz és alkalmazásokhoz.

Az Instagram eddig nem kommentálta a történteket. A vállalatot birtokló amerikai Facebook mindazonáltal elérhetetlen a perzsa államban, akárcsak a Twitter és a YouTube. Bár az iszlám köztársaságban blokkolva vannak a legnépszerűbb nyugati közösségi oldalak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh 2009-ben regisztrált a Facebookra és a Twitterre, az Instagramon pedig Hamenei mellett Haszan Róháni elnök is fenn van.

A kiterjedt cenzúrát az iráni fiatalok egyre nagyobb tömege kerüli meg külföldi proxyszerverek használatával, így az oldalak blokkolásának hatása egyre kisebb. Róháni néhány napja azon véleményének adott hangot, hogy nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kellene tekinteni az internetre. "Miért vagyunk ennyire bizonytalanok? Miért nem bízunk a fiatalokban?" - tette fel a kérdést az államfő.

A keményvonalas iráni politikusok azzal vádolják az elnököt, hogy nem tud gátat vetni a "hanyatló" nyugati kultúra iráni terjedésének. A rendőrség néhány nappal ezelőtt őrizetbe vett hat fiatalt, amiért közzétettek egy videofelvételt az interneten, s azon Pharrell Williams "Happy" című számára táncolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették a rendkívüli állapotot Szerbiában

Ahogy megszűnt a közvetlen árvízveszély Szerbiában, és a víz elkezdett visszahúzódni, megkezdődött a… Tovább olvasom