Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Dzsihádot hirdetett Svájc ellen Kadhafi ezredes

Szent háborút, azaz dzsihádot hirdetett Svájc ellen Moammer el-Kadhafi líbiai vezető, mert az alpesi országban megtiltották a minaretek építését.
 
A kelet-líbiai Bengázi városban csütörtökön tartott beszédében Kadhafi azzal vádolta meg az általa "istentelennek" minősített Svájcot, hogy lerombolja a mecseteket.

Kijelentette, hogy azok a muzulmánok, akik üzletet kötnek Svájccal, hitehagyottak, szembeszállnak az iszlámmal, a Koránnal és Mohamed prófétával. Szerinte "a Svájc, a cionizmus és a külföldi agresszió elleni dzsihád" nem jelent egyet a terrorizmussal, ellentétben az al-Kaida tevékenységével, amely "egyfajta pszichológiai betegség és bűncselekmény".

"Hatalmas különbség van a terrorizmus és a dzsihád között" - mondta Kadhafi, azt fejtegetve, hogy a dzsihád a fegyveres ellenálláshoz való jogot testesíti meg.

Svájcban tavaly november 29-én tartottak népszavazást az új minaretek építésének tilalmáról a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt és a vallási ihletésű Szövetségi Demokratikus Unió kezdeményezésére. Nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki, hogy a szavazók nagy többsége (57,7 százalék) támogatta a javaslatot.

Svájc és Líbia kapcsolatai erősen megromlottak, miután 2008 júliusában Genfben őrizetbe vették két napra Kadhafi egyik fiát. Hannibal Kadhafit és várandós feleségét azzal gyanúsították meg, hogy luxusszállodájukban több alkalmazottat is bántalmaztak.

Néhány nappal később Líbiában őrizetbe vettek két svájci üzletembert, Max Göldit és Rasid Hamdanit a helyi vízumszabályok megsértésének és törvénytelen gazdasági tevékenység folytatásának gyanújával. Hamdani néhány napja hazatérhetett Svájcba, de Göldinek le kell töltenie négy havi börtönbüntetést.

A Hannibal-eset miatt Líbia leállította Svájcba irányuló olajszállításait, és több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Tripoli ugyanakkor mindvégig tagadta, hogy a két üzletember letartóztatásának köze lenne a Kadhafi-fiúnak Svájcban okozott kellemetlenségekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonlőtte Algéria országos rendőrfőnökét az egyik kollégája

Agyonlőtte Algéria országos rendőrfőnökét csütörtökön az egyik kollégája, akin pillanatnyi elmezavar… Tovább olvasom