Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Dzsihadista harcosokat toborzó férfiakat ítéltek el Oroszországban

A vádlottakat az ügyben játszott szerepük súlyától függően hattól hét évig terjedő javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték. A toborzók vezetője hét év börtönbüntetést kapott.
Szíriába, Egyiptomba és az észak-kaukázusi köztársaságokba dzsihadista harcosokat toborzó férfiakat ítélt el a Volga deltájánál fekvő oroszországi Asztrahán város egyik bírósága hétfőn.

A vádlottakat az ügyben játszott szerepük súlyától függően hattól hét évig terjedő javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték. A toborzók vezetője, a 30 éves Tahir Dzsakszibekov hét év börtönbüntetést kapott.

A Kaszpi-tenger menti régióban nagy visszhangot keltő ügyben 15 kötetet tett ki a vizsgálati anyag. A nyomozók megállapították, hogy Dzsakszibekov és társai tavaly februártól áprilisig törvényellenes fegyveres csoportokba toboroztak. A vád szerint nyíltan terrorcselekmények elkövetésére, valamint dzsihádra, az iszlám szent háborúban való részvételre buzdították az Asztraháni területen élő muzulmánokat.

A Szíriába, Egyiptomba és az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázus térségébe toborzó csoport tagjait és vezetőjüket 2013 májusában fogták el. A náluk lefoglalt számítógépeken az észak-kaukázusi fegyveres lázadók ideológusának tartott Szaid Burjatszkij videófelhívásait találták meg. A hatóságok robbanóanyagot, robbanószerkezeteket, és Kalasnyikov automata gépfegyverbe való töltényeket is elkoboztak a házkutatások során.

Dzsakszibekov tengerészként járta a világot 2013-ig, majd hazatért Asztrahánba és a dzsihád tanulmányozásának szentelte idejét. A toborzást társaival együtt a rossz társadalmi helyzetben lévő muzulmán fiatalok között végezte.

A dél-oroszországi titkosszolgálatok figyelmét az keltette fel, hogy Tahir Dzsakszibekov, a csoport vezetője az orosz Facebooknak nevezett V Kontaktye közösségi oldalon születési helyeként a középkorban (a XV. és XVI. században) létező Asztraháni Kánságot nevezte meg. A muzulmán férfi nem titkolta, hogy nem ismeri el a mai oroszországi közigazgatási berendezkedést.

A Kaszpi-tenger menti Asztraháni terület Kazahsztánnal, a Volgográdi területtel és Kalmükfölddel határos. A 2010-es népszámláláskor a lakosság 61,2 százaléka orosznak, 14,79 százaléka kazaknak, 5,99 százaléka tatárnak vallotta magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légicsapásokat kért a szíriai ellenzék az Iszlám Államra

"Azonnal légicsapásokat kell indítani Szíriában. Miközben beszélek, Észak-Szíriában civilek… Tovább olvasom