Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Durvul a választási kampány Szerbiában

Szerbia - Halálosan megfenyegették a szerb parlament demokrata párti elnökét. Korábban a kormány két, ugyancsak demokrata párti minisztere és a háborús bűncselekmények ügyében illetékes különleges ügyész kapott hasonló fenyegetést.
Belgrádban közben rálőttek a Demokrata Párt két aktivistájára, s ismét verekedések tarkítják az egyébként rohamosan durvuló választási kampányt.A támadások áldozatai leginkább a demokratikus Európa-barát táborhoz tartozó pártok, elsősorban a Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a G17 Plusz és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga. Mintha ismét visszatértek volna a kilencvenes évek, figyelmeztetnek az elemzők annak kapcsán, hogy a retorika kiéleződésével eldurvult a kampány. Gyakoriak a fizikai leszámolások, Belgrádban pedig a minap egy mozgó Mercedesből rálőttek a Demokrata Párt két plakátragasztó aktivistájára.

Szerencsére a golyók nem sebesítették meg őket. A lövöldözők közül a rendőrség az egyiket már előállította, a másik után folytatódik a hajsza. Szabadkán ugyancsak demokrata párti aktivisták voltak az áldozatok. Könnygázt fújtak az arcukba, elvették a propagandaanyagot, s becsmérelték Borisz Tadics elnököt.

A rendőrség itt is eredményesen begyűjtötte a másik, a "hazafias" táborhoz tartozó támadókat. Oliver Dulic parlamenti elnök a halálos fenyegetést tartalmazó levél ügyében a rendőrséghez fordult. A levél még a hónap derekán érkezett, Chicagóban postázták, az aláírója pedig egy ismeretlen "SS-szervezet". A gyalázkodó hangú levélben az áll, hogy tévedésben élnek azok, akik Ratko Mladics és Radovan Karadzsics kiszolgáltatásában bíznak. E két szerb hőssel ellentétben "Oliver Dulicnak, Sonja Biserkónak és a többi horvátnak nincs helye Szerbiában", "hanem Zágrábban a többi usztasa között", olvasható a levélben. A közvélemény-kutatások a szerint ha most lennének a parlamenti választások, a radikálisok kormányra jutnak. Minimális előnnyel megnyerik a május 11-i választásokat, s ezúttal lesz is kivel koalíciós kormányt alakítsanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófaturizmus Csernobilba

Az egykor zárt és szigorúan őrzött csernobili zóna, melyet az 1986-os ukrajnai atomerőmű-katasztrófa… Tovább olvasom