Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Dróntámadásokat indít a CIA Jemenben

Felfegyverzett drónokat készül bevetni Jemenben az al-Kaida terrorszervezet vezetői ellen az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) - jelentették kedden amerikai napilapok.

Az Obama-kormány döntése azt jelzi, hogy a jemeni helyzet súlyosbodása miatt már nem elegendőek a hadseregnek a térségben bevetett, pilóta nélküli repülőgépei, ezért szükség van az erősítésre. A CIA az arab országban összehangolja majd tevékenységét az amerikai fegyvernemek egyesített különleges műveleti parancsnokságáéval.

Mivel a CIA-ra más törvények és együttműködési megállapodások vonatkoznak, mint a hadseregre, a hírszerzés akkor is véghez vihet csapásokat, ha a jemeni politikai légkör megváltozása miatt lehetetlenné válik a két ország közötti katonai együttműködés. A kémszervezet gépeire részben azért is szükség van, mert a két hadsereg terrorelhárító egységei között a kapcsolatok gyakorlatilag már megszakadtak.

A CIA pilóta nélküli gépeinek bevetése mind a Jemenben végzett amerikai titkos műveletek, mind pedig a drónháború terén jelentős eszkalációt jelent. Az amerikai hírszerzés úttörő szerepet játszott a felfegyverzett drónok afganisztáni bevetésében, és több száz ilyen csapást hajtott végre a szomszédos Pakisztánban. A katonáknak az elmúlt évben alig egy tucatnyi drón állt a rendelkezésükre Jemenben.

Leon Panetta, a CIA igazgatója csütörtöki szenátusi meghallgatásán elmondta, hogy az amerikai hírszerzés Jemenben, Szomáliában és Észak-Afrikában fokozta terrorellenes műveleteit.

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. június 15. 23:24
    „Remellem jon a nagyhalal!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus Nagy Sándor-szobrot állítanak Macedóniában

Megkezdődött a macedón fővárosban annak a 22 méter magasra nyúló, Nagy Sándort ábrázoló… Tovább olvasom