Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Drágul az élet Bécsben

Drágul az élet az osztrák fővárosban jövőre: egyszerre emelkedik a közüzemi díjak egy része és a parkolás is többe kerül majd.
A vezetékes víz díja harmadával, a tilosban parkolás miatt kiszabható büntetés mintegy negyedével többe kerül majd januártól a bécsieknek, mint eddig. Más díjak, így a csatornadíj és a parkolás, ennél kisebb mértékben drágulnak. A víz ára köbméterenként 1,3 euróról 1,73 euróra emelkedik.

A Városháza számításai szerint ez egy átlagos, négytagú háztartás számára évente 80 euróval több kiadást jelent. Az utcai parkolás a fizetőparkoló-övezetekben 6 százalékkal drágul. A félórás parkolócédula így 60 helyett 65 eurócentbe, a kétórás 2,4 helyett 2,6 euróba kerül majd. Nem vonatkozik az áremelkedés azonban arra a parkolási bérletre, amelyre a bécsi lakosok a lakóhelyük szerinti kerületben jogosultak. A díjak emelését jórészt a fogyasztói árindexszel való korrigálással indokolja a városvezetés.

A vízdíj esetében 1995 óta nem élt ezzel a lehetőséggel a városvezetés, most azonban indokoltnak látják a kiigazítást. A többletbevételt a vezetékrendszer felújítására akarják fordítani. A tilosban parkolás miatt elszállított autók kiváltása 50 euróval kerül majd többe a jövő évtől.

A rendelkezést ismertető Ulli Sima városi tanácsos kijelentette, erre azért van szükség, mert a jelenlegi büntetések nem fedezik a költségeket. A bejelentéseket a bécsi ellenzék tiltakozással fogadta. Kijelentették, hogy indokolatlannak tartják az áremeléseket. A koalíció vezető pártja, a szociáldemokraták (SPÖ) azzal vágtak vissza: az ellenzék valódi célja a városi közművállalatok privatizálása, ezért el "ki akarják húzni a talajt" ezek alól a cégek alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították a norvég tömeggyilkos őrizetét

Négy héttel meghosszabbította a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik őrizetét… Tovább olvasom