Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Döntött a parlament: leállították a népszámlálást

A macedón parlament jóváhagyta szombaton a kormány döntését a népszámlálás leállításáról.
A kormány döntésének előzményeként hétfőn lemondott a népszámlálás lebonyolítását felügyelő országos bizottság, mert álláspontja szerint nem lehetett az európai normáknak megfelelően összeírni a lakosságot.

Macedónia többségében albánok lakta részén jelentkezett egy súlyos probléma. Az összeírók nem tudtak megegyezni abban, hogy kire terjed ki pontosan a népszámlálás. Az albán összeírók érvényes dokumentumként fogadták el a személyazonossági iratok fénymásolatát azoknak az esetében, akik több mint egy éve külföldön élnek. A macedón összeírók viszont úgy vélik, hogy ezeket a személyeket az európai normáknak megfelelően tartózkodási helyükön kell nyilvántartásba venni.

Az albán kisebbség tiltakozott az ellen, hogy a külföldön élőkre nem terjed ki az összeírás. Nagyon sok macedóniai albán dolgozik vendégmunkásként külföldön, nagyon sokan Svájcban és más nyugat-európai országokban.

A tiltakozók szerint a külföldön élőket azért nem akarják számításba venni, mert a macedón (szláv) többséget képviselő hatóságok így akarják mesterségesen alacsonyan tartani a hivatalos adatokban az albán népesség arányát.

A 2002-es népszámlálás adatai szerint a szláv nyelvű macedónok a mintegy kétmilliós lakosság 64 százalékát, az albánok pedig 25 százalékát teszik ki.

Az idei népszámlálás október 1-jén kezdődött és október 15-én ért volna véget. Az igazságügyi miniszter közlése szerint a kormány azért javasolta a népszámlálás leállítását, mert időhiány miatt nem sikerült megfelelően kiképezni az összeírókat, s emiatt problémák adódtak. Az eddig összegyűjtött adatokat megsemmisítik és jövőre új népszámlálást tartanak.

Macedóniában 2001-ben fegyveres felkelést indított az albán kisebbség a jogai bővítéséért. A harcokat nyugati közvetítéssel lezárták, de azóta is feszült a viszony a többségi macedón és a kisebbségi albán népcsoport között kis balkáni országban.

Olvasóink írták

  • 2. zsukov 2011. október 16. 16:52
    „MInt nálunk...”
  • 1. mais 2011. október 16. 16:27
    „hmmmm ... megint pénz kidobás volt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották a minisztérium egyik melléképületét

Felgyújtották az olasz védelmi minisztérium egyik melléképületét a felháborodottak mozgalmának római… Tovább olvasom