Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Dohányzást korlátozó intézkedések léptek életbe Kínában

Május elsejétől tilos a dohányzás Kínában a zárt nyilvános helyeken, de a szabadtéri dohányzást is korlátozzák az egészségügyi tárca előírásai.
Az új szabályok érintik szállodákat, az éttermeket, a színházakat, a vasútállomások várótermeit, a repülőtereket és az áruházakat. A tiltást jól látható módon kell egyértelművé tenni az emberek számára, az alkalmazottaknak pedig feladatuk lesz a dohányzók figyelmeztetése. A szabadtéri kijelölt dohányzó helyek nem zavarhatják a gyalogosokat; cigarettaértékesítő automatákat nyilvános helyeken nem szabad üzemeltetni.

Becslések szerint Kínában 300-350 millióan dohányoznak rendszeresen, a passzív dohányosok száma pedig meghaladja a 700 milliót. Évente körülbelül 1,2 millió kínai hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben, s számuk mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind a kínai illetékesek előrejelzése szerint emelkedni fog. Az egészségügyi minisztérium márciusi rendelkezése nem tartalmaz részleteket a különböző intézmények tulajdonosainak büntethetőségéről, sem a tiltott helyen dohányzók bírságának mértékéről.

Kínában nincs átfogó dohányzásellenes törvény, de vannak országos és helyi tiltó jogszabályok. A kórházakban, az iskolákban és a tömegközlekedési eszközökön például már eddig is tilos volt rágyújtani. A rendelkezéseknek érvényt szerezni, a tiltást betartatni Kínában rendkívül nehéz lesz, még akkor is, ha lesznek ellenőrzések, kampányok, több felvilágosító propaganda és figyelmeztetés - állítják a témát és Kínát jól ismerők.

Vannak olyan szórakozóhely-üzemeltetők, akik felhívták a figyelmet arra, hogy ha a tiltásnak érvényt szereznek, akkor lehúzhatják a rolót. A kínai médiában megszólaltatott szakemberek egy része ugyanakkor fontos fejleménynek tartja, hogy szigorodnak a szabályok, több lett a jogi korlát.

A dohányzás ellen küzdő szervezetek és aktivisták közül sokan vélik úgy, hogy a korlátozásokkal egyidejűleg sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az ismeretterjesztésre, felvilágosításra, ugyanis egy nem régi felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezetteknek mindössze az egynegyede volt tisztában az aktív és passzív dohányzás egészségre káros hatásaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - A venezuelai elnök elítélte a NATO légicsapását

Hugo Chávez venezuelai elnök elítélte, hogy Tripoliban a NATO légicsapásában életét vesztette… Tovább olvasom