Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Dohányból lesz pénz az ukrán árvízi újjáépítésre

Ukrajna - Többek között a dohánytermékekre kirótt jövedéki adó emeléséből kívánja fedezni az ukrán kormány az árvízi helyreállítások költségeit. A nyáridő ellenére szokatlan tömegben megjelent honatyák egyöntetűen 5,8 milliárd hrivnyát (187 milliárd forintot) szavaztak meg az újjáépítésre az ukrán parlament soron kívüli ülésén.
Bár több ellenzéki pártfrakció előzőleg bejelentette távolmaradási szándékát, a 450 képviselő alkotta Verhovna Rada két fő kivételével összegyűlt csütörtökön a nyári tatarozás alatt álló ukrán parlament üléstermében. A rendkívüli plenáris ülés napirendjén egyetlen kérdés szerepelt: az árvíz következményeinek felszámolására szánt költségek előteremtése a központi költségvetés bevételi és kiadási részének átcsoportosítása révén.

A képviselőknek két határozati javaslat - egyiket az államfő, másikat a miniszterelnök előterjesztésében - közül kellett volna választaniuk, ám ők inkább egy kompromisszumos "koktél" mellett tették le voksukat. Az eredmény valószínűleg Julia Timosenko kormányfő várakozásait is felülmúlta, aki 3-4 milliárd hrivnyára becsülte a nyugat-ukrajnai megyéket - köztük Kárpátalját - sújtó árvíz okozta károkat. Az Ukrán Legfelső Tanács ugyanis végezetül 441 támogató vokssal 5,8 milliárd hrivnyát szavazott meg a helyreállításokra.

Ez az ukrán viszonylatban csillagászatinak számító összeget elsősorban a büdzsé kiadási részében eszközölt átcsoportosítások révén sikerült előteremteni, de a bevételt illetően is sikerült a kormánynak némi előretörést elérnie. Hosszú idő után ugyanis a honatyák végre hozzájárultak a dohánytermékekre kirótt jövedéki adó emeléséhez, bár annak mértéke egyelőre még nyitott. Csak annyi bizonyos, hogy a dohányból legalább 1,1 milliárd hrivnya (csaknem 35,5 milliárd forint) pótlólagos jövedéki adó fordítható majd az árvízi helyreállításokra.

A kormány az alkoholtermékekre kirótt jövedéki adót is emelni szerette volna, ez a javaslat azonban nem nyert el kellő számú támogató szavazatot. Mint azt a parlamenti ülést követő sajtótájékoztatón Julia Timosenko kifejtette: "a parlament soraiban túl sok szeszgyáros foglal helyet ahhoz, hogy ezt el lehetett volna érni".

Olvasóink írták

  • 1. tollas 2008. október 03. 15:04
    „Mivel jelentős nyugat ukrajnai területeket is érint, a nyomoruság b....a a szegénységet nehezen, de eltudom fogadni az ilyen segélyt
    De azt hogy az alkoholból nemmegy semmi, az egy kicsit meredek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom halottja van a dél-indiai vonattűznek

Legkevesebb 13-an meghaltak, és négyen megsérültek, amikor India déli részén tűz ütött ki egy… Tovább olvasom