Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Diplomaták Berlinben: száguldoznak, lopnak, ittasan vezetnek

A Berlinben állomásozó külföldi diplomaták és családtagjaik egyre gyakrabban kerülnek a rendőrség látómezejébe sebességtúllépés, ittas vezetés, általuk okozott baleset helyszínének elhagyása és lopás miatt - ám nem kell félniük, mert mentességük megóvja őket a jogi következményektől.
A legutóbbi ilyen eset tavaly december 27-én Spandau kerületben történt. Az Ohmstrasse egyik lámpás kereszteződésében egy szaúdi diplomata által vezetett fekete Mercedes belehajtott egy, a zöld jelzésre várakozó Smart kisautóba. Az ütközéskor a Smart vezetője megsérült - a balesetért felelős személy azonban simán megúszta a dolgot: a rendőrség nem indíthat eljárást diplomaták ellen.

Nem kell tartania följelentéstől annak a bolgár diplomatafeleségnek sem, akit ugyanezen a napon lopáson értek tetten a belvárosi Friedrichstrasse egy élelmiszerüzletében. Pár nappal korábban a lengyel nagykövetség egyik Mercedes autója Charlottenburg kerület egyik Shell-kútjánál tankolt - majd a vezető fizetés nélkül elhajtott. Közös jellemzőjük a szaporodó eseteknek, hogy a diplomaták tudják: mentességük kizárja a büntetőjogi felelősségre vonást.

A legtöbb kihágást a közúti közlekedésben követik el diplomaták. 2009-ben 8610 olyan szabálysértést, illetve balesetet jegyeztek fel berlini rendőrök, amelyben diplomáciai rendszámú gépjármű volt érintett. Egy évvel korábban az ilyen esetek száma 8398 volt. 2010-ről még nincs statisztika, ám a hatóság további emelkedéssel számol - írta a Berliner Zeitung.

A német fővárosban mintegy háromezer olyan gépkocsi közlekedik, amelynek üzembentartója valamelyik diplomáciai képviselet, illetve nemzetközi szervezet. A közlekedési szabályokra leginkább fittyet hányó diplomaták "rangsorát" a szaúd-arábiaiak és az oroszok vezetik. Mögöttük Kína, Egyiptom és Franciaország küldöttei következnek.

Novemberben a francia nagykövetség helyettes rendőrségi attaséja a Kantstrassén egy drogériában vásárolva a kosár helyett a táskájába süllyesztett egy tégely Nivea krémet - pechére a lopásbiztosító címke a kijáratnál működésbe hozta a riasztócsengőt. Októberben a rendőrjárőr az Olympischer Platz parkolójában arra figyelt föl, hogy meglehetősen bizonytalanul halad egy autó. A volánnál egy 13 éves fiú ült - az anyósülésen helyet foglaló apja, egy egyiptomi diplomata meglobogtatta igazolványát, és közölte: a fiúnak kedve támadt vezetni, hát hadd próbálja ki... Az ilyen esetekre többnyire a diplomácia fátyla borul - kivéve, ha a hatóság súlyos bűncselekmény elkövetésén ér tetten egy diplomatát.

A rendőrség általában beéri azzal, hogy tájékoztatja a német külügyminisztériumot. Ha szaporodnak az esetek, akkor a tárca bekéreti a notórius szabálysértőt, illetve felkéri a misszióvezetőt, hogy "cserélje le" a szóban forgó diplomatát. Erre azonban igen ritkán kerül sor.

Emlékezetes eset volt, amikor 2007-ben a bolgár nagykövetnek el kellett hagynia Berlint. A rendőrök felfigyeltek autójára, amely meglehetősen imbolyogva haladt az úton. Ittas vezetés gyanúja miatt megállították, a diplomata meg is állt, majd a gázpedálra taposott, és megpróbált elmenekülni. Ennek során nekiment egy rendőrnek, aki megsérült. 2008-ban pedig egy mongol diplomata kényszerült idő előtt távozni a német fővárosból, mivel diplomáciai csomagjában több millió cigarettát csempészett be az országba.

Olvasóink írták

  • 3. Csetneky 2011. január 11. 15:29
    „A mongol gyerek biztosan láncdohányos volt.”
  • 2. stewe7109 2011. január 11. 12:19
    „A nagy libsi nevelés kitermelte a szlottyát.”
  • 1. Jandex 2011. január 11. 09:26
    „Lopnak??? Ajhaaa,akkor megvan s. gabika következő m.elnöki megbízatása!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrobák falták fel a BP-kútból tengerbe ömlött metánt

A Mexikói-öbölben történt olajömlés idején tengerbe került metán többségét még a légkörbe jutás… Tovább olvasom