Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Dioxinbotrány - használt sütőzsiradék volt a dioxinszennyezés forrása

A német dioxinbotrány kirobbanása után három héttel úgy tűnik, megtalálták a forrást, amelynek révén dioxin juthatott a takarmányba. A szennyezés nagy valószínűséggel azokból az alapanyagokból származott, amelyeket a biodízel-gyártásnál használnak fel, így a tisztított és desztillált használt sütőzsiradékból, vagyis az ipari és a takarmányozási célra használt zsiradék nem megfelelő elkülönítése okozta a takarmányszennyezést.

Johannes Remmel, az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági miniszter pénteken, a Zöld Hét (Grüne Woche) rendezvénysorozatán elmondta: az új vizsgálati eredmények a münsteri kémiai és állategészségügyi vizsgálóhatóságtól származnak.
A német takarmánygyártók szövetsége, elhatárolódva a dioxinszennyezett takarmányt gyártó üzemtől, azt közölte, hogy jelenleg dolgozzák ki a takarmánygyártás gyakoribb ellenőrzésére vonatkozó a javaslatot. A takarmánygyártó ágazat nyitott a kiterjesztett ellenőrzésekre, szkeptikus azonban azzal kapcsolatban, hogy a teszteredményeket, illetve a határérték feletti vizsgálati eredményeket a gyártók az interneten közzétegyék.
Ugyanakkor a Berliner Zeitung - az alsó-szászországi fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági tartományi hivatalra hivatkozva - azt jelentette, hogy a szennyező cég, a Harles Ú Jentzsch az eddig ismertnél jóval nagyobb mennyiségű dioxinszennyezett olajat szállíthatott ki.
A dioxinbotrány nyomán a hagyományosan "zöld" szemléletű Németországban felerősödtek azok a hangok, amelyek az iparszerű mezőgazdasági termelés visszaszorítását követelik. Szombatra több mint 120, a témában érdekelt szervezet részvételével tartanak felvonulást, amelyen a géntechnika mezőgazdasági alkalmazására, az állatgyárakra, az ipari jellegű élelmiszergyártásra mondanak nemet a résztvevők. A szervezők mintegy 5 ezer résztvevőre számítanak egész Németországból.
A Zöld Hét pénteken nyílt meg a nagyközönség előtt. A szervezők január 30-ig mintegy 400 ezer látogatóra számítanak. A zöld vásáron 57 ország több mint 1600 kiállítója kínálja termékeit.

Olvasóink írták

 • 13. elemér 2011. január 23. 04:24
  „Jónapot kivánok Mo.

  http://www.youtube.com/watch?v=RmEuGECjMls”
 • 12. elemér 2011. január 23. 02:58
  „Ezt a ipari gyors tojás, baromfi és disznó termelést persze az amiktol tanulta a világ és Mo. Az hogy Mo.-n ezt nem használlják nem igaz. Nagyban nemtudnak versenyezni nyugattal. Europaiak a nagy hipokraták az amikat majmollják minden rosszban. Aztán meg sipákolnak. Etetik dioxinos termékekkel meg antibiotikot adnak az állatoknak. Az USA a legnagyob exportáló a világon. Nort Carolinaban vannak a legnagyobb disznófarmok. Ez a dioxin belekerült a tavakban és ott már uszni se lehet. Kiütéseket kap aki a vizbe megy. Vizben oldott dioxin sokkal rosszab mint az a levegöben. Erre a Vietnami háboru után jöttek rá. Repülökröl teleszorták az erdöket sárga porral ami megölte a leveleket. Vietcong igy a földalatti alagutakban menekült, de a patkányokat utánuk küldték.”
 • 11. pancser 2011. január 22. 23:42
  „9-hez! Helyesen, vannak de nagyon kevés, kiváló magyar élelmiszerek, a zömük nem éri el a nyugati, főleg a német minőséget. Egy hagyományosan nevelt tanyasi disznó minőségi paramétereiben, takarmányhasznosításban meg sem közelíti azt a disznót, amelyet tudományosan megalapozott takarmányozással nevelnek, korszerű telepeken. Az sem utólsó, hogy sokkal magasabb az önköltsége. A mangalica meg maga a közgazdasági katasztrófa, csupa zsír, lassú növekedés, hosszú nevelési idő stb.!”
 • 10. elemér 2011. január 22. 23:28
  „Én nem látok itt semilyen példát, hogy a magyar élelmiszerek kiválóak. Ezt majd O.V. ott elmondhatja a parlamentban. Felfedezték a mangalicát Ámerikában. Jó izü de tull drága és tul zsiros.”
 • 9. Cloeon_dipterum 2011. január 22. 21:22
  „A magyar élelmiszerek kiválóak, a külföldiek szennyezettek és ártalmasak. Ismét egy jó példa.”
 • 8. pancser 2011. január 22. 18:13
  „A tragédia az a magyar sertéstartók számára, hogy a magyar disznót is kevesebbért veszik. Mint már írtam sok túlzás van a hírekben. Azt javaslom mindenkinek, ne forduljon el a disznóhústól, mert ezzel a magyar vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozhatjuk, illetve már abban vannak.”
 • 7. elemér 2011. január 22. 18:06
  „Zsir, margarin és minden hidrogénezett növényi olaj nem jó, érelmeszesedést, szivbetegséget és cukorbajt okoz. Oliva és a szójaolaj egészségesek. Hidrogénezett növényi olajat használlnak az ételiparban, mert nemkell hüteni és sokáig eláll. Ez rosszab mint a zsir.”
 • 6. pancser 2011. január 22. 16:52
  „A sütőzsiradék tartalmazza a dioxint! Kérdés csupán az, hogy mennyit tartalmaz a benne sütött rántott szelet meg a sültkrumpli. Egyébként nyugodtan egyétek meg a dioxinosnak mondott disznóhúst, vagy csirkét, semmi bajotok nem lesz. Sokkal ártalmasabb az otthon a spórolás okán agyonhasznált sütőolaj, vagy zsír. Az komolyan árthat, gyomorémelygést, epegörcsöt, sőt rákot okozhat.”
 • 5. elemér 2011. január 22. 16:31
  „"Harles Ú Jentzsch az eddig ismertnél jóval nagyobb mennyiségű dioxinszennyezett olajat szállíthatott ki" Minden mennyiség ártalmas. <moderálva> rengeteg halat meg shrimpet szállitanak az USA-ban. Ezt is farmokon tenyésztik a vizben és dioxin van benne.”
 • 4. Cloeon_dipterum 2011. január 22. 13:37
  „Vegyétek csak a hiperben a szennyezett külföldi árukat. A magyar paraszt meg tönkremegy, mert a rendes élelmiszert alig veszik. ÁKCIÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!”
 • 3. elemér 2011. január 22. 13:13
  „Ez a dioxin 7-20 évig marad a szervezetben aki abbol bezabált-csirke, tojás, disznóhus. Minden mennyiségben ártalmas és nincs egy biztonságos határ. Nagy tapasztalat van ebböl az USA-ban. Rákot okoz, születési problémákat, cukorbaj, tüdö, prosztata, stb.

  http://www.ejnet.org/dioxin/”
 • 2. Patriot 2011. január 22. 11:28
  „Így meg csődbe mennek a kereskedelmi láncként működő veszélyes hulladék lerakó telepek, annak áremelés lesz a vége ha nem iparosított szemetet árulnak húskészítménynek álcázva.

  300ft-os virsli hozzá 400-ftos világhírű slószböhingen pezsgő..”
 • 1. Bolla_Andras 2011. január 22. 09:48
  „Na ez már a soft verzió. Legelőször mondták ki az igazságot anno, miszerint az ocsóbb nem növényi zsiradékot használt a kapzsi kapitalista vállalkozó a takarmány előállításhoz. De úgy látszik más is kiderült és nem engedik begyűrűzni teljes igazságot, lehet, hogy kényes pontokra tapintottak feljebb?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dioxinbotrány - Meredeken zuhannak a német sertésárak

A német dioxinbotrány január eleji kirobbanása óta mintegy 40 százalékkal csökkentek a sertésárak… Tovább olvasom