Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Dioxin az ír disznókban

Írország - Dioxinszennyezés miatt visszavonják a szeptember elseje után készült disznóhús-termékeket Írországban - jelentette vasárnap a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán. A vizsgálat szerint a mérgező anyag az állateledellel került a disznókba. Egyes disznóhúsból készült termékekben a biztonsági határnál 200-szor több dioxint is mértek. A szakemberek szerint az egészségügyi kockázat így is nagyon alacsony, csak elővigyázatosságból vonják be az élelmiszereket és figyelmeztették az Európai Unió tagországait.
Írországban a fogyasztókat és az üzleteket is figyelmeztették, hogy semmisítsék meg a szeptember elseje után vásárolt disznóhúst és szalonnát. A szombaton elrendelt visszavonás érinti a disznóhúst, szalonnát, sonkát, kolbászt, hurkát, szalámit, belsőségeket és még a sonkás feltéttel árult pizzákat is. Először hétfőn találtak gyanús anyagot a disznók tápjában. Ezután több farmon korlátozásokat vezettek be, a további vizsgálatok pedig szombat délutánra megállapították a magas dioxin-tartalmat. Az ír mezőgazdasági miniszter, Brendan Smith azt mondta, 47 farmot érint a dioxinszennyezés, köztük 38 marhafarmot. A mérgező állateledelt egyetlen helyről szerezték be - tette hozzá. Az Ír Gazdák Szövetségének elnöke, Padraig Walshe azt mondta, a termék-visszahívás "teljes katasztrófa" a disznótenyésztőknek. Az összes árult terméknek kevesebb mint tíz százaléka készült azonban szeptember elseje óta, és néhány napon belül új, biztonságos élelmiszerrel tudják pótolni - tette hozzá. Az Írországban tenyésztett disznókból készült termékek 70 százalékát az országon belül fogyasztják - mondta az elnök. A maradék legnagyobb része pedig Nagy-Britanniába kerül. Találtak szennyezett disznóhúst Franciaországban és Belgiumban is. Mindkét országba egy hollandiai feldolgozó-üzemből érkezett az ír disznóhús. Írország exportál disznóhúst Nagy-Britannián kívül Japánba, Németországba, Oroszországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba is. Vasárnap Németország is visszavonta az Írországból származó disznóhús-termékeket a boltokból. Az Európai Bizottság közölte, hogy szorosan követi az eseményeket. Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szakemberei vasárnap telefonon tárgyalnak az ügyről, az érintett országok szakértői pedig kedden találkoznak, mondta a Bizottság egy szóvivője. A dioxinok például szemétégetés során és egyes ipari folyamatok közben keletkeznek. Nagy mennyiségű dioxin tartós fogyasztása rákot okozhat, de a vásárlók minimálisan voltak kitéve ennek - mondták ír szakemberek. Az ír élelmiszerbiztonsági szervezet vezérigazgató-helyettese azt mondta, negyven évig kéne szennyezett ételeket fogyasztani, hogy valaki megbetegedjen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalózok a Dunán is - bolgár szállítóhajókat fosztottak ki

Szerbia - Bár a szerb rendőrség szerint az utóbbi két esztendőben a Duna szerbiai szakaszán áthaladó hajók ellen csak négy "lopást" jelentettek be, a bolgár média 38 kalóztámadásról adott hírt, valamennyit a bolgár szállítóhajók ellen követték el. Tovább olvasom