Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Diákok tízezrei tüntettek Németországban jobb oktatást követelve

Középiskolai és egyetemi diákok tízezrei tüntettek kedden Németország több városában jobb oktatási feltételeket követelve.
Az ország több egyetemi városában - köztük Berlinben, Bonnban, Braunschweigben, Nürnbergben és Münchenben - a tiltakozó diákok az utcákra vonultak, vagy megszállták iskoláikat, állást foglalva a képzésre fordítandó pénzügyi támogatások növelése, a tandíjak eltörlése, az oktatás rendszerének egyszerűsítése, az óra-, illetve a vizsgaszámok csökkentése mellett.

A tüntetések néhány napja kezdődtek, a keddi megmozdulás azonban országos jellegű volt. November 30-tól pedig országos tiltakozó akcióhetet hirdettek a diákok. A fiatalok mindenekelőtt amiatt tiltakoznak, hogy nézetük szerint a kormány - minden ígérete ellenére - keveset költ az oktatásra. Általánosságban az volt a vélemény, hogy a képzés támogatásához évente 40 milliárd euró többlettámogatásra lenne szükség.

A diákok sürgették a tandíj megszüntetését valamennyi tartományban. Németországban ezzel kapcsolatban nincs egységes rendszer, általában a szociáldemokraták által irányított tartományokban eltörölték a tandíjat, míg a konzervatívok a tandíj mellett vannak. Így az általuk irányított tartományokban szemeszterenként általában 500 eurós tandíj (135 ezer forint) van érvényben. A követelések között volt az óra-, illetve vizsgaszámok csökkentése, a német diákok ugyanis régóta panaszkodnak a túlterheltség miatt.

Kifogásolták továbbá az egymásra épülő, a tanulmányokat lezáró Bachelor-, illetve Master-rendszer jelenlegi feltételeit, és ennek kapcsán egyszerűsítést követeltek. A német szövetségi, illetve tartományi hatóságok nem zárkóznak el a követelések elől. Anette Schavan oktatási miniszter egy keddi interjúban a diákoknak nyújtott oktatási és megélhetési támogatás növelését ígérte. Képviselőiket pedig konzultációk céljából meghívták a Bundestag illetékes bizottságába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az izraeli parlament előtt a zendülő katonák ügye

Izraeli szélsőjobboldali parlamenti képviselők kérelmezték kedden a kneszetben, hogy hozzanak olyan… Tovább olvasom