Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Destruktívnak tartja a bécsi görög nagykövet az euróövezeti kizárásról szóló osztrák javaslatot

Bomlasztó hatásúnak nevezte Görögország bécsi nagykövete egy szombati lapnak nyilatkozva az osztrák alkancellárnak azt a felvetését, hogy a szabályokat be nem tartó tagokat ki lehessen zárni az euróövezetből.
"A kizárás nem megoldás az adósságválságra. Ha az euróövezet szétesik, az az összes európai intézmény szétesését is magával vonja" - vélekedett Temisztoklisz Dimidisz a Kurier című újságban.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár-külügyminiszter, a kisebbik osztrák kormánypárt elnöke előző nap ugyancsak a Kuriernak nyilatkozva úgy vélekedett, az euróval szembeni bizalom helyreállítása érdekében módosítani kell az uniós szerződéseket, hogy szükség esetén ki lehessen zárni tagokat a valutaunióból, "ha nem tartják be a kötelezettségeiket".

Egy ilyen javaslat "kapóra jön a spekulánsoknak", romboló hatású, és aláássa az adósságválságba került országok erőfeszítéseit, hogy kikerüljenek a válságból - mondta a görög nagykövet.

Werner Faymann osztrák kancellár pénteken közleményben tudatta, nem ért egyet Spindelegger kijelentésével. Az esetleges előnyök, amelyet az euróövezet szétesése jelentene egyes országokra nézve, messze meghaladnák a károkat - vélekedett. "Ha az euróövezet kormányai úgy döntenének, hogy nem segítenek többé egy másik tagállamot, akkor az most is gyakorlatilag arra kényszerülne, hogy kiváljon a valutaunióból. Egy euróövezeti ország államcsődje azonban beláthatatlan következményekkel járna egész Európára nézve" - érvelt az osztrák kormányfő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Assange-ügy - Szakértők és volt diplomaták szerint London hibázott

Több szakértő és volt diplomata szerint a brit külügyminisztérium olyasmivel fenyegette meg Ecuadort, amit nem tud beváltani. Tovább olvasom