Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Demokrata vezetésű kormány alakul Szerbiában?

Szerbia - Demokrata-szocialista kormány vezeti majd Szerbiát. A két napja tartó igen intenzív tárgyalásokról kiszivárogtatott információk szerint a két párt közel jutott a megállapodáshoz annak ellenére is, hogy a másik oldal - a radikálisok és Kostunica kormányfő nemzeti demokratái - erős nyomás gyakorol a szocialisták által vezetett pártszövetségre, hogy velűk lépjenek koalícióra, ami kényelmes többséget biztosítana nekik a parlamentben.
A jólértesültnek tartott Blic című belgrádi napilap már kész tényként kezeli az értesüléseket, s szerinte a két párt hamarosan be is jelenti döntését, csak a végleges és hivatalos választási eredményekre várnak.

A híreket közvetve megerősíti Borisz Tadics szerb államfő, a Demokrata Párt elnöke is, aki teljesen elfogadható partnernek tartja a szocialistákat. A két pártnak együtt 122 mandátuma lenne a 250 tagú parlamentben a szükséges 126 helyett, ám ez nem okozna gondot, hiszen a kisebbségi pártok összesen 7 képviselővel rendelkeznek. Maga a Magyar Koalíció a 4 mandátumával már szavatolhatná a parlamenti többséget arra az esetre, ha a szocialisták nem kívánnának koalícióra lépni Csedomir Jovanovics Liberális Demokrata Pártjával, amelynek tagjai13 helyet foglalnak el majd az új szkupstinában. A demokrata-szocialista koalícióra Brüsszelben is rábólintottak. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy számukra csak az a fontos, hogy szilárd és Európa-barát kabinet alakuljon Szerbiába. Az uniós álláspont pedig esélyt ad a szocilaistáknak a "megtisztulásra" és a kijutásra Európába. Nagy politikai hiba lenne, ha Ivica Dacsics pártvezető nem élne ezzel a lehetőséggel.

A sors fintora, hogy a szerbiai szocialisták azzal a párttal lépnek majd szövetségre, amelynek vezetője, Zoran Djindjics annak idején kiszolgáltatta a törvényszéknek a másik párt vezetőjét, Szlobodan Milosevicset. Az új összetételű szerb parlamentnek legkésőbb június derekáig meg kell tartania alakuló ülését. Az új kormány megalakítására negyed év, pontosabban kerek 90 nap áll rendelkezésre, szeptember dereka a határidő, ám a pártok nem győzik hangoztatni, hogy mielőbb, talán már az új parlament létrejöttéig meglesz a kabinet is. Egyetértenek abban, hogy sürget az idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszkatasztrófa Nigériában

Nigéria - Tizenkilencen szörnyethaltak, amikor az őket szállító autóbusznak kidurrant az egyik… Tovább olvasom