Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Demokrata a győzelem a félidős kongresszusi választásokon

A virginiai szenátori mandátum megnyerésével a Demokrata Párt a szenátusban is többséget szerzett a keddi félidős kongresszusi választásokon, ezzel 1994 óta először lesz többsége az amerikai kongresszus alsó- és felsőházában is.
A virginiai szenátori mandátum megnyerésével a Demokrata Párt a szenátusban is többséget szerzett a keddi félidős kongresszusi választásokon, ezzel 1994 óta először lesz többsége az amerikai kongresszus alsó- és felsőházában is.

Virginiában a demokrata párti Jim Webbnek sikerült legyőznie George Allen republikánus szenátort, ezzel az ellenzék megszerezte a többséghez szükséges hatodik szenátori mandátumot is. Az előzetes eredmény szerint Webb a 2,3 millió leadott szavazatból mintegy 7000 szavazattal kapott többet ellenfelénél. A szavazatok végleges összeszámlálása egy hétig tart, a győztest november 27-én hirdetik ki. Az esetleges újraszámlálás decemberre is áthúzódhat. Allen kampánycsapata nem volt hajlandó elismerni a vereséget, tanácsadója, Ed Gillespie Richmondban újságírókkal előzőleg szerdán azt közölte, hogy megvárják a november 27-i hivatalos végeredményt. Virginián kívül a Demokrata Párt Montanában, Missouriban, Ohióban, Pennsylvaniában és Rhode Island államban is elhódított szenátori mandátumokat a republikánusoktól. Montanában és Virginiában csak néhány ezres a szavazatkülönbség a demokrata párti jelölt javára.

Az NBC és a CBS televíziók csütörtök hajnali előrejelzése szerint a Demokrata Pártnak 51, a Republikánus Pártnak pedig 49 mandátuma lesz a szenátusban, ahol a győzelemnek köszönhetően várhatóan Harry Reid nevadai demokrata szenátor lesz a többség vezetője. (Ha a Demokrata Pártnak és Republikánus Pártnak egyaránt 50-50 mandátuma lett volna, a testületben továbbra is vezető szerep jutott volna a republikánusoknak Dick Cheney szavazatának köszönhetően, aki alelnöki minőségében a felsőház elnöke is egyben.)

A Fehér Házban 2001 óta van hivatalban republikánus elnök George Bush személyében, a republikánusoknak 1994-ben van többségük a képviselőházban és ugyancsak tizenkét éve - a 2001 és 2003 közötti rövid időszakot leszámítva - a szenátusban.

Mintegy 200 millió amerikait szólítottak kedden az urnához, hogy megválassza az amerikai törvényhozás, a kongresszus 435 fős alsóházának valamennyi tagját, a 100 fős felsőház tagjainak egyharmadát, valamint 36 szövetségi állam kormányzóját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kieshetnek a szerb parlamentből a magyar pártok

Kedden lép életbe az új szerb alkotmány. A vajdasági kisebbségi pártok máris kezdeményezik… Tovább olvasom