Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Dél-koreai kompbaleset: tíz év börtön a társaság vezetőjének

A vezető tíz év börtönt és 1800 dollárnak megfelelő pénzbüntetést kapott a több mint 300 halálos áldozatot követelő baleset miatt.
Tíz évi szabadságvesztésre és 1800 dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték csütörtökön annak a dél-koreai komptársaságnak a vezetőjét, amelynek egyik járműve elsüllyedt áprilisban, és a szerencsétlenségben több mint 300-an meghaltak, döntően iskolás gyerekek.

Kim Han Szik, a Chonghaejin Marine nevű komptársaság elnökét abban találta bűnösnek a kvangdzsui körzeti bíróság, hogy nem akadályozta meg a komp túlterhelését, és jóváhagyta a hajó szabálytalan átalakítását - ezek az okok voltak a katasztrófa előidézői.

Ugyanez a bíróság a múlt héten 36 évi szabadságvesztésre ítélte a komp kapitányát, és 30 évi börtönre a fedélzeti főmérnököt.

A Szevol nevű komp 476 emberrel a fedélzetén Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el április 16-án, közülük csak 172-őt tudtak kimenteni a vízből. Kilenc embert eltűntként tartanak számon.

Dél-Korea egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségében többnyire középiskolás diákok vesztették életüket.

A szerencsétlenséggel kapcsolatban 399 embert helyeztek vád alá. A bíróság a múlt héten hozott ítéletet a hajó személyzetének további 13 tagja ügyében is. Ők öttől húsz évig terjedő börtönbüntetést kaptak. Az ügyész főképpen őket vádolta a történtekért. Kijelentette: az áldozatoknak azt mondták, hogy maradjanak a helyükön, míg a személyzet, élén a kapitánnyal sietve elhagyta a süllyedő hajót.

Az ügyben indított vizsgálat feltárta, hogy a komp megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett a tragédiához.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többezer diák tüntetett Londonban

A tanulók a felsőoktatási tandíj, a hallgatókat terhelő adósságok és az oktatásra fordított állami… Tovább olvasom