Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Dél-Koreába látogatott a pápa, Észak tovább lövöldözik

Szinte egy időben azzal, hogy Ferenc pápa megérkezett Dél-Koreába, Észak-Korea három rövid hatótávolságú rakétát lőtt a tengerbe.
Szöulba érkezett csütörtökön Ferenc pápa. Katolikus egyházfő negyedszázada nem járt Dél-Koreában.

A szentatya - aki ebben a minőségében először jár a kontinensen is - ötnapos látogatást tesz az ázsiai országban. Ezalatt találkozik a Tedzsonban zajló VI. Ázsiai Ifjúsági Világtalálkozó fiataljaival, valamint boldoggá avatja a helyi egyház megalapítójaként ismert 124 dél-koreai vértanút. Jelenlétével elő kívánja mozdítani a koreai félsziget északi és déli fele közötti "kiengesztelődést" is: augusztus 18-i szöuli miséjét a két Korea békéjéért ajánlja fel.

Ferenc pápát Pak Gun Hje dél-koreai elnök fogadta a főváros nemzetközi repülőterén. Később hivatalos megbeszélést is folytatnak, ezen - az előzetesen közölt tervek szerint - humanitárius kérdések is szerepelnek.

A jelenlegi pápának ez a harmadik nemzetközi útja. Tavaly a brazíliai ifjúsági világtalálkozón üdvözölhették, idén
májusban pedig a Szentföldre látogatott.

A katolikus egyházfők közül utoljára II. János Pál járt Ázsiában, 1999-ben, Dél-Koreába pedig 1989 óta nem látogatott el a pápa.

Előzetes vatikáni közlések szerint Ferenc találkozik az áprilisi dél-koreai kompkatasztrófa túlélőivel és a 293 áldozat hozzátartozóinak képviselőivel. Várhatóan megbeszélést folytat a dél-koreai abortusz ellenes mozgalom tagjaival, valamint olyan koreai nőkkel is, akik a második világháború alatt a japán katonák szexuális rabszolgáivá váltak.

A szerdán kezdődött, tizenegy órás repülőút alatt a pápai gép a kínai légteret is érintette, és ennek okán Ferenc pápa üzenetet intézett a kínai vezetéshez. Ebben isteni áldást kért az ország békéje és jóléte érdekében, és jókívánságait fejezte ki Hszi Csin-ping elnöknek.

Kína nem engedi katolikusainak, hogy elismerjék a pápa fennhatóságát. Az országban csak a Kínai Hazafias Katolikus Szövetség működhet hivatalosan, annak püspökeit viszont a Vatikán nem ismeri el.

Rakétákat lőtt a tengerbe Észak-Korea


Öt rövid hatótávolságú rakétát vagy tüzérségi lövedéket lőtt a tengerbe Észak-Korea csütörtökön, szinte egy időben azzal, hogy Ferenc pápa a szomszédos Dél-Koreába érkezett.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy rakéták vagy tüzérségi lövedékek voltak ezek. Szöuli források szerint a keleti partról, Vonszanból indították őket, 220 kilométert repültek, majd belehullottak a tengerbe. A dél-koreai forrás először egy órán belül elindított háromról számolt be, majd később még kettőről.

Észak-Korea idén már szokatlanul sok kísérletet végzett rövid hatótávolságú rakétákkal és tüzérségi lövedékekkel. A mostani indítás összefüggésben lehet azzal, hogy hamarosan újabb amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődik - ezek ellen Phenjan szinte rendszeresen rakétatesztekkel tiltakozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaliforniában agyonlőttek egy rendőrt

A járőr egy olyan telefonhívásra érkezett, amelyben egy férfi öngyilkossággal fenyegetőzött.… Tovább olvasom