Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Cunami pusztított Szamoán: 113 áldozat - képgaléria

Újabb cunamiriadót rendeltek el helyi idő szerint kedden a szamoai hatóságok a néhány órával korábbi pusztító szökőár után - közölte egy helyi lakos a francia hírügynökséggel.
A természeti csapás legalább 113 halálos áldozatot követelt a térségben, ahol számos falut és szállodást elpusztított.  

A több mint 200 ezer lakosú független Szamoán 84 ember veszett  oda, az Egyesült Államokhoz tartozó, 65 ezer lakosú Amerikai Szamoán  22-en haltak meg, a közeli Tonga szigetén pedig hét emberéletet  követelt a katasztrófa.  

Szamoán továbbra is több tucatnyi embert tartanak nyilván  eltűntként.  

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek  nyilvánította Amerikai Szamoát.  

Amerikai Szamoán Pago Pago városára több mint másfél méteres  szökőár csapott le, a fővárosban, Apiában 70 centiméteres volt az  árhullám az NOAA amerikai meteorológiai intézet szerint. Egyes  szemtanúk szerint több méter magas árhullám érte el a szigeteket.  

A cunami több falut is gyakorlatilag elsöpört, és helyenként a  parttól egészen mélyen a szárazföld belseje felé, 800 méterre is  elért. Több ezren maradtak fedél nélkül. Szakértők szerint mindezzel  együtt jól működött a szökőár-előrejelző rendszer, a lakosok  túlnyomó többsége időben biztonságos helyre tudott menekülni.  

A szökőárt 8-as és 8,3-es erősségű földrengés előzte meg  közép-európai idő szerint kedden 19 óra 48 perckor 200 kilométerrel  délnyugatra Apiától. A tenger alatti földmozgás miatt Szamoától  Új-Zélandig szerte a térségben - Tongán, Tuvalun, Kiribatin, a  Fidzsi-szigeteken és a Salamon-szigeteken - szökőárriadót rendeltek  el, de ezt később lefújták.  

Japánban bejelentették: arra számítanak, hogy félméteres  árhullám érkezik oda, ezért szintén figyelmeztetést adtak ki, de  később lefújták. Az új-zélandi partokat mintegy félméteres árhullám  érte a földrengés után néhány órával.  

Szabó Miklós, Magyarország tiszteletbeli konzulja az új-zélandi  Aucklandben az MTI-nek telefonon elmondta: nem tud arról, hogy  magyar állampolgárnak baja esett volna a szamoai szökőárban. Sem a  hatósági jelentésekben nem szerepel magyar áldozat, sem a  külképviselethez nem fordultak magyarok segítségért a katasztrófa  nyomán.

Galéria képKorábban:

Nagy erejű földrengés volt helyi idő szerint szerda reggel a csendes-óceáni Szamoa-szigetektől nem messze; a víz alatti földmozgás szökőárt idézett elő a szigetcsoporton. A természeti katasztrófában legkevesebb 36 ember életét vesztette, de szamoai hivatalos források szerint a halálos áldozatok száma akár a százat is elérheti.

Amerikai Szamoán az egészségügyi hatóságok szerint legalább 22, az Új-Zéland és Hawaii között nagyjából félúton fekvő szigetcsoport nyugati felén, Szamoában (az egykori Nyugat-Szamoán) a vöröskereszt adatai szerint további legkevesebb 14 ember vesztette életét.

Az új-zélandi külügyminisztérium közölte, tovább nőhet a halálos áldozatok száma, hiszen az ár sokakat elsodort. Szöulban bejelentették, hogy a halálos áldozatok közül kettő dél-koreai állampolgár.

Amerikai Szamoán, Pago Pago városára több mint másfél méteres szökőár csapott le, a fővárosban, Apiában 70 centiméteres volt az árhullám az NOAA amerikai meteorológiai intézet szerint. Egyes szemtanúk szerint több méter magas árhullám érte el a szigeteket húsz perccel a földrengés után.

A cunami több falut is gyakorlatilag elsöpört, és helyenként a parttól egészen mélyen a szárazföld belseje felé, 800 méterre is elért. Több ezren maradtak fedél nélkül.

Szakértők szerint mindezzel együtt jól működött a szökőár-előrejelző rendszer, a Szamoa-szigetek nagyjából 220 ezer lakója közül a túlnyomó többség időben biztonságos helyre tudott menekülni.

A cunamit egy heves, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés idézte elő, amelynek epicentruma 200 kilométerre Szamoától délnyugatra -Új-Zélandtól 2600 kilométerre északkeletre - volt a Csendes-óceánban. A tenger alatti földmozgás miatt Szamoától Új-Zélandig szerte a térségben - Tongán, Tuvalun, Kiribatin, a Fidzsi-szigeteken és a Salamon-szigeteken - szökőárriadót rendeltek el, de ezt később lefújták. Az új-zélandi partokat 40 centiméteres árhullám érte el a földrengés után néhány órával. Japánban bejelentették, arra számítanak, hogy fél méteres árhullám éri el a szigetországot, ezért ott is figyelmeztetést adtak ki.

Majdnem öt éve, 2004. december 26-án 230 ezer emberéletet követelt egy tenger alatti földrengést követő pusztító szökőár az Indiai-óceán partvidékén. A helyenként ötméteres árhullám több ezer kilométeres körben letarolta a part menti területeket többek között Indonéziában, Srí Lankán és Thaiföldön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözik az egykori államelnököt

Venezuela főügyésze felkéri az Interpolt, hogy adjon ki nemzetközi körözést az ország egykori… Tovább olvasom