Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Cukros üdítők: eredménytelen a kitiltás

Az amerikai gyerekek kalóriafogyasztása nagyrészt a sok cukrot tartalmazó, szénsavas üdítőitalokból adódik, a választékot tovább bővítették a sportitalok és agyümölcslevek.
Eredménytelen a cukros üdítőitalok kitiltása az amerikai iskolákból

Nem csökkent a gyerekek napi cukros üdítőital fogyasztása az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy ezek árusítása sok amerikai iskola büféjében vagy italautomatáiban tilos - derítette ki egy vizsgálat.

Az utolsó 25 évben az amerikai gyerekek kalóriafogyasztása nagyrészt a sok cukrot tartalmazó, szénsavas üdítőitalokból adódik, ezt a választékot csak tovább bővítették a sportitalok és az ugyancsak cukrozott gyümölcslevek is. Az egészségügyi hatóságok azt javasolták, hogy tegyék lehetetlenné minden iskolában minden ilyen folyadék hozzáférhetőségét, de sok helyen csak a hagyományos üdítőket tiltották ki az automatákból, a sportitalok és a gyümölcslevek maradhattak.

Daniel R. Taber és munkatársai azt vizsgálta, hogy milyen mértékben korlátozta az amerikai tizenévesek cukros italfogyasztását az intézkedés, és volt-e mérhető különbség a kalóriabevitelben ott, ahol az árusítás megszüntetése minden lére vonatkozott, vagy csak a hagyományos szénsavas üdítőkre.

A kutatók 40 állam iskoláiban 6900 tizenéves italfogyasztási szokásait kérdezték meg 2004 tavaszán, majd 2007-ben, amikor már 14 évesek voltak. A kérdőíven szerepelt, hogy iskolájukban milyen italféle kapható, mennyit vesznek belőle, illetve az egész hétre vonatkozó üdítőfogyasztás mértéke. Kiderült, hogy a gyerekek üdítőital fogyasztása gyakorlatilag azonos volt ott, ahol csak a szénsavas üdítők eladását tiltották, és azokban az iskolákban, ahol az ilyen italokat szabadon vehették: 66-67 százalék. Arra a kérdésre, hogy az utolsó héten legalább egyszer ivott-e ilyesféle folyadékot, 85 százalék válaszolt igennel.

A tizenévesek 26-33 százaléka naponta fogyasztott cukros üdítőitalt. Taber és munkatársainak tanulmányát az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine közölte. "Azok az államok, amelyek csupán a szénsavas cukrozott üdítőitalokat tiltják, de megengedik az egyéb, ugyancsak hozzáadott kalóriát tartalmazó édesítőkkel készült leveket, nem csökkentik jobban a tizenévesek ilyen jellegű, kedvezőtlen folyadékfogyasztását, mint azok az iskolák, ahol semmiféle ilyen intézkedéssel nem kísérleteznek" - hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2011. november 20. 13:40
    „A büdös kölkök miért nem voltak hajlandóak meginni apu moslékból főzött pálinkáját?! :))) / pedig abba még több cukor volt /”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz Bangkokban: tovább nőtt a halálos áldozatok száma

Bangkok központja megmenekült az árvíztől, amely heteken át fenyegette, és elöntötte a thaiföldi… Tovább olvasom