Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csökkentenék a kommunista titkosszolgálat tagjainak nyugdíját

Rendkívüli adót javasol kivetni az egykori kommunista állambiztonsági titkosszolgálat tagjainak nyugdíjára a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete.
Rendkívüli adót javasol kivetni az egykori kommunista állambiztonsági titkosszolgálat, az StB tagjainak szolgálati nyugdíjára a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN), amely az összegből a rezsim áldozatainak járó juttatásokat növelné - közölte a Sme című szlovák napilap hétfőn.

Az 1989 előtti totalitárius rendszer bűneinek feltérképezésével foglalkozó, állami fenntartású ÚPN javaslatát már el is juttatta a Robert Fico vezette baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti képviselőcsoportjához.

Szlovákiában jelenleg mintegy 390 eurót (115 ezer forintot) tesz ki az átlagos öregségi nyugdíj. Azok, akik a rendszerváltás előtt legalább 15 évet szolgáltak az állambiztonsági szerveknél, ehhez az összeghez, a leszolgált évek és a betöltött funkció függvényében, 50 és 700 euró (15 ezer és 2010 ezer forint) közötti összegű szolgálati nyugdíjat kapnak. Az ÚPN szerint ezeket a szolgálati nyugdíjakat kellene adóval sújtani. Arról, hogy az adó milyen mértékű lenne, nem szól a javaslat.

Ondrej Krajnák, az ÚPN igazgatója a napilapnak nyilatkozva azt mondta: javaslatuk elsősorban gesztusértékű, azt a problémát akarja orvosolni, hogy jelenleg Szlovákiában a kommunista rezsim idején üldözöttek sok esetben jelentősen alacsonyabb nyugdíjakból kénytelenek élni, mint azok, akik őket üldözték.

Az indítványt a pozsonyi sajtóban megjelent nyilatkozataikban gyakorlatilag az összes ellenzéki párt támogatásáról biztosította, a felvetést eddig a kormánypárt részéről sem utasították el.

Olvasóink írták

  • 3. btl 2013. szeptember 23. 20:07
    „meg is érdemlik, hogy csökkentsék a nyugdíjukat. olcsón megúszták, mint mindegyik volt szoci országban.”
  • 2. erőslátó 2013. szeptember 23. 17:07
    „Oké hogy csökkentik, a gond az, hogy a megtakarított pénz az Ukrán nyugdíjasoknak folyik át.”
  • 1. pozdorja 2013. szeptember 23. 14:17
    „Rendben, csökkentsék! Csak az így felszabaduló pénzt ne a "Nemzeti" titkosszolgálat nyugdíjasainak adják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

168 millió gyermekmunkás van a világban

Mintegy 168 millió gyermekmunkás van a világban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn… Tovább olvasom