Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Csökken az ingatlan adás-vétel közjegyzői illetéke Romániában

Romániában csökkennek idén a közjegyzői illetékek ingatlanok adás-vétele esetén, az ingatlanárak esése miatt.
A legnagyobb mértékű árcsökkentés Bukarestben tapasztalható, ahol akár negyven százalékkal is kevesebbet fizet az, aki idén vásárol lakást. Az idei illetékek meghatározásához Romániában figyelembe vették az ingatlanpiaci előrejelzéseket és a tavalyi árakat.

Az illeték mértéke például a román fővárosban függ a lakás elhelyezkedésétől, és az eladásra kínált ingatlan jellegétől, attól, hogy lakóparkban található, lakótelepi, vagy ipari épületről van-e szó - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán. Országos szinten Kolozs megyében csökken a legkisebbre az illeték mértéke.

Románia többi megyéjében 25-30 százalékkal is kevesebbet számolnak fel a közjegyzők munkájukért, addig az erdélyi megyében vásárlóknak átlagosan 15 százalékkal kevesebb a fizetendő illeték összege. Kolozs megyében tavaly az árat az ingatlanban található szobák száma határozta meg.

Az idén ezt az értéket a lakás környéke és a lakás alapterülete szerint számolják ki. A megyénként eltérő közjegyzői illetékek miatt felmerülhet a vásárlókban és az eladókban, hogy ne a vásárlás helyén, hanem máshol bonyolítsák le az adásvételt, ott, ahol barátságosabbak a közjegyzői árak. Az ilyen jellegű tranzakcióknak azonban nincs értelme - állítják a lap által megkérdezett szakértők.

Ha ugyanis valaki kolozsvári lakását Marosvásárhelyen bocsátja áruba, a vásárhelyi közjegyzőnek kötelessége megérdeklődni a kolozsvári árakat és azok alapján kell kiszámítania az illetéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évezred leghosszabb gyűrűs napfogyatkozása

Afrikában és Ázsiában az évezred leghosszabb gyűrűs napfogyatkozását láthatták. Legközelebb 3043-ban lesz ilyen. Tovább olvasom