Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Csillagászati összegekbe kerül a tengerszint emelkedése

Hollandia - Hollandiának évente 1-1,5 milliárd euróba (240-360 milliárd forintba) kerül az általános felmelegedés. Ennyit kell költenie ugyanis 2100-ig a gátak megerősítésére a tengerszint emelkedése miatt.
Ez az összeg még nem tartalmazza a tengertől elhódított területek növelésének költségeit. Mindezt a Delta Bizottság állapította meg, amely a holland kormány felkérésére dolgozott ki egy szakértői véleményt. A Delta Bizottság azt javasolja, hogy homokfeltöltéssel szélesítsék a parti sávokat, és lényegesen erősítsék meg a gátrendszert.

A bizottság azzal számol, hogy 2100-ig 65-130 centiméterrel fog emelkedni a tengerszint Hollandia partjainál. 2200-ra pedig 4 méterrel lesz magasabb a víz, mint most. A tenger vízszintjének emelkedése más problémákat is okoz majd. A tengervíz behatolása a talajba megváltoztatja a folyók mentén a talajvíz áramlását. Veszélybe kerül az ivóvízellátás és az öntözés.

Hollandia nagy területei mélyebben fekszenek, mint a tengerszint. Az ország 16 millió lakójából 9 millió él olyan vidékeken, amelyeket állandóan gátakkal kell védeni a tenger- vagy folyóvizektől. Ezeken a területeken állítják elő a nemzeti jövedelem 65 százalékát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vatikán hivatalos lapja vitatja az agyhalál fogalmát

Vatikán - A Vatikán hivatalos napilapja, az Osservatore Romano felvetette, hogy újítsák fel a vitát… Tovább olvasom