Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Csíkszeredában kiosztották a Julianus-díjakat

A tájékoztatás, a művelődés és a kultúraápolás frontján jelentős érdemeket szerzett személyeket jutalmaztak Julianus-díjjal a hét végén Csíkszeredában.
Beder Tibor, a Julianus Alapítvány elnöke szombat este a csíkszeredai református templomban adta át a díjat "a magyarság szolgálatában hivatástudattal végzett munkájáért" Csáky Zoltán televíziós újságírónak, a Duna Televízió munkatársának, Dupka György ungvári írónak, közéleti személyiségnek, Fülöp Lídia lugosi művelődésszervezőnek, Kolár Péter kassai színházigazgatónak, Zsák Malina Hedvig komáromi bölcsésznek, valamint a csíkszeredai Lázár Zoltánnak és a besztercei Koszorús Zoltánnak. Az ünnepség református és katolikus lelkészek imájával kezdődött, majd Beder Tibor köszöntötte a résztvevőiket.

"A magyar történelem véget nem érő szabadságharc, ugyanakkor paradox módon mindig mástól várjuk a szabadságot" - mondta az alapítvány elnöke, hangsúlyozva, hogy cselekvő emberekre van szüksége a magyarságnak, a díjazottak pedig mindannyian cselekvő emberek. Csáky Zoltán televíziós újságírót méltató írásában Sylvester Lajos sepsiszentgyörgyi újságíró "a magyar sorskérdések éteri prókátorának" nevezte a díjazottat. Csáky Zoltán kifejtette: "Csak az a miénk, amit kiküzdünk magunknak".

A kárpátaljai magyarság mindenesének nevezte méltató írásában Pomogáts Béla irodalomtörténész Dupka György kárpátaljai írót, kultúrpolitikust. A díjazott elmondta, hogy fiatal korában bejárta a Julianus barát által felkeresett területeket, életre szóló élményt szerezve. Az erdélyi Bánságban, Lugoson élő Fülöp Lídia irodalmi kört vezet már negyven éve, ez idő alatt számos magyar irodalmi rendezvényt szervezett a szórványban, elismerést váltva ki ezáltal. A csíkszeredai Lázár Zoltán a második világháborúban elhunyt édesapja sírjára bukkant a Beszterce-Naszód megyei Szeretfalván, majd több évi küzdelmet folytatott, hogy méltó emlékhellyé változtassa az elhagyott magyar katonatemetőt.

A besztercei Koszorús Zoltán segítségével sikerült ezt megvalósítani, kitartó munkájukat ismerte el az alapítvány a Julianus-díjjal. A Marosvásárhelyen élő Gálfalvi György író méltatta Kolár Pétert, a kassai magyar színtársulat igazgatóját, kiemelve annak a társulat újrateremtéséért és életben tartásáért végzett munkáját. A magyar nyelv használata miatt elszenvedett megaláztatásért adományott Julianus díjat a csíkszeredai alapítvány Zsák Malina Hedvignek, akit 2006 augusztusában, nyitrai diák korában két férfi bántalmazott, és a tetteseket azóta sem kerítette kézre a szlovák rendőrség. Batta György költő ismertette méltatásában Malina Hedvig megaláztatásának történetét.

A díjat a kitüntetett szülei vették át, lévén, hogy Malina Hedvig kisgyerekével nem vállalhatta az utazást. Édesanyja elmondta, hogy mindaddig nem nyugszik, míg lánya bántalmazóit kézre nem kerítik. A díjátadó ünnepség a szentegyházi Gyermekfilharmónia adventi koncertjével zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakos tüntetések Görögországban egy diák halálának évfordulóján

Erőszakba torkolló tüntetéseket tartottak fiatalok több ezres csoportjai Görögország két… Tovább olvasom