Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Csíkszereda és környéke készül a csíksomlyói búcsúra

A székelyföldi Csíkszereda városvezetése, a rendőrség, a mentőszolgálat és az egészségügyi intézmények teljes gőzzel készülnek a jövő heti csíksomlyói búcsúra, a helyi vendéglátó-ipari egységek pedig különleges ajánlatokkal várják a távolabbról érkező zarándokokat.

Csíkszeredában kulturális programokat is kínálnak a zarándokoknak. Annak érdekében, hogy a Hargita megyei városba érkező turisták minél szélesebb köre láthassa Munkácsy Mihály, Barabás Miklós, Székely Bertalan, Paál László alkotásait, a Csíki Székely Múzeumban a Remekművek a 19. századi magyar festészetből című kiállítás hosszabbított nyitva tartással üzemel jövő hét végén - írta szerdán az előkészületekről beszámolva a Krónika című kolozsvári napilap.

A szombati búcsúra korábban érkezők kikapcsolódásképpen ellátogathatnak a magyarországi Chameleon Big Band zenekar előadására is, pénteken, május 21-én.

A csíkszeredai városvezetés fokozottan figyel az autósforgalomra, ezért már a búcsút megelőző napon útlezárásokra, forgalomkorlátozásokra lehet számítani. A jövő hét szombatján több helyütt teljes útlezárásra kell számítani, a gépkocsikat – a parkolóhelyek korlátolt száma miatt – a város bejáratainál kell hagyni a távolabbról érkezőknek.

A biztonsági intézkedések keretében a Hargita Megyei Mentőszolgálat munkatársai is minden egységet mozgósítanak május 22-én, a búcsú napján. Katasztrófa előfordulására is felkészült a mentőszolgálat, szükség esetén más városokból is mozgósítanak mentőegységeket.
A búcsú napján 150 rendőr teljesít szolgálatot, és öt rendőr érkezik Magyarországról, akik szintén segítenek a rendfenntartásban, illetve a közbiztonság megteremtésében.

A csíksomlyói búcsú kapcsán emlékhelyet létesítenek Gyimesbükkön az első és második világháborúban a Gyimesi-szorost, és ezáltal Magyarország ezeréves határát védő katonák tiszteletére. A gránittáblára mintegy 500 név kerül fel, a táblát pünkösd vasárnapján avatják fel nagyszámú magyarországi zarándok jelenlétében.

Olvasóink írták

 • 1. Magyarka1 2010. május 14. 13:29
  „Gondolj Máriára, hogy NE hiányozzon a gondolataidból!
  Mária neve, NE hiányozzon a szádról!
  Mária szeretete Ne aludjon ki a szívedből!
  Máriát követve NEM fogsz elveszni!
  Máriára támaszkodva NEM fogsz elesni!
  Máriában bízva NEM fogsz félni!
  Máriát hallgatva NEM fogsz tévedni!
  Máriával élve FEL fogsz támadni!!!!

  SZENT BONAVENTURA CSODÁLATOS SZAVAI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi János szerdán Pozsonyba látogat

Martonyi János leendő magyar külügyminiszter szerdán Pozsonyba látogat, ahol nem hivatalos… Tovább olvasom