Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Csernobil: Ban Ki Mun a nukleáris biztonság megerősítését sürgeti

A nukleáris létesítmények biztonsági normáinak megerősítését szorgalmazta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán a negyedszázada felrobbant csernobili atomerőműnél tett látogatásán.

"Le kell vonni a tanulságokat" a 25 éve itt bekövetkezett, valamint a márciusban Fukusimában történt balesetekből, és "lényegesen szigorúbb normákat" kell érvényesíteni az egyes országokban és nemzetközi szinten is - mondta Ban Ki Mun.

A világszervezet főtitkára Viktor Janukovics ukrán elnöknek és Amano Jukijának, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának társaságában kereste fel az ukrajnai erőművet, amelynek 4-es reaktora 1986. április 26-án robbant fel egy kudarcba fulladt kísérleti leállítás következtében.

A magas rangú látogatás miatt az ukrán rendőrség a napokban alaposan lezárta a katasztrófa 30 kilométer sugarú biztonsági körzetének kerítésén vágott nyílásokat, a területre önkényesen visszaköltözött embereket azonban nem zaklatták - írta az orosz állami hírügynökség.

Ban Ki Mun délután felszólal a Kijevben rendezett nukleáris biztonsági konferencián is, amelyen ötven ország képviselői tanácskoznak a nukleáris energia jövőjéről.

Az ukrán vezetés azt reméli, hogy a péntekig tartó tanácskozáson további országok jelentik még be, hogy hozzájárulnak a csernobili 4-es reaktor omladozó betonszarkofágja fölé tervezett újabb védőburok, egy hatalmas acélcsarnok megépítésének finanszírozásához. A kedden megtartott kijevi adományozó konferencián Oroszország, Franciaország, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Németország már felajánlott összesen 550 millió eurót az acélcsarnok megépítéséhez. A 2010-ben megkezdett, összesen mintegy 1,5 milliárdos építkezés befejezéséhez azonban még további 200 millió euró hiányzik.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet ugyanakkor arra szólítja a kijevi tanácskozás részvevőit, hogy - a súlyos katasztrófákra tekintettel - mondjanak búcsút az atomenergiának. A már ma is 15 atomreaktorral rendelkező Ukrajna ezzel szemben a következő években meg akarja háromszorozni reaktorainak számát.

Szerdai bécsi nyilatkozatában Tobias Münchmayer, a Greenpeace egyik munkatársa úgy vélekedett, hogy az újabb acélcsarnok megépítése is csak mintegy száz évre védi meg Csernobil környezetét a régi betonszarkofág összeomlásától és az alatta lévő radioaktív por szétszóródásától. A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a nukleáris fűtőanyag 95 százaléka jelenleg is a csernobili reaktorokban van, s még nem helyezték biztonságba.

A Greenpeace ezért a kijevi donorkonferencián felajánlott több mint félmilliárd euró folyósítását feltételekhez kötné, mégpedig a fűtőanyag biztonságba helyezéséhez, valamint ahhoz, hogy Ukrajna mondjon le további atomerőművek megépítéséről.

Érvelése szerint miközben a nyugati hatalmak adófizetőik pénzéből támogatják a csernobili katasztrófa következményeinek felszámolását, arra ösztönzik Ukrajnát, hogy bővítse atomenergia-termelését. "Ez abszurd" - mondta. A nemzetközi bankok ahelyett, hogy Ukrajna elavult atomenergetikai rendszereinek átépítését támogatnák, majd egymilliárd euróval támogatják új magas feszültségű vezetékek kiépítését, amelyeken át négy szovjet típusú reaktor energiatermelését exportálhatja majd az ország az Európai Unióba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Olaszország is küld kiképzőket a felkelőkhöz

Olaszország is bejelentette szerdán, hogy tíz katonai kiképzőt bocsát a líbiai felkelőket képviselő… Tovább olvasom