Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Cseh kormányfő: ha orvoshiány lép fel, besegít a hadsereg

Amennyiben március elején valóban orvoshiány alakul ki a csehországi kórházakban, a kormány a helyzet orvoslása érdekében a hadsereg egészségügyi szolgálatát is igénybe veszi - mondta Petr Necas cseh kormányfő.
"Tábori kórházak felállítására igen nagy valószínűséggel nem lesz szükség" - nyilatkozta Necas újságíróknak azt követően, hogy kedden a cseh nemzetbiztonsági tanács és a regionális elöljárók megvitatták azt a forgatókönyvet, amelyet akkor alkalmaznának, ha a kórházakat valóban elhagyná az a néhány ezer orvos, akik az alacsony bérek miatt mondtak fel decemberben.

Ugyanakkor a kormányfő kifejtette: az illetékesek azonnal tárgyalásokat kezdenek az egyetemi és a katonai kórházakkal, az integrált katasztrófavédelmi rendszer képviselőivel, az érintett intézetekkel és a hadsereggel, hogy egy esetleges válsághelyzetben is biztosított legyen a lakosság orvosi ellátása.

A "Köszönjük, távozunk" tiltakozó akció keretében majdnem 4000 orvos mondta fel munkaszerződését a kórházában. Ez a kórházakban dolgozó orvosok egynegyede. A két hónapos felmondási időt beleszámítva ezek az orvosok március 1-jén már nem jelennének meg munkahelyükön, ami számos helyen súlyos gondokat okozna az egészségügyi ellátásban.

"Az állam felkészült egy válság idején érvényes forgatókönyv megvalósítására" - szögezte le a miniszterelnök. Elmondta: a kormány koordinálná az együttműködést az egyetemi és a katonai kórházak között; a hadsereg kórházai mellett a mentőszolgálat is besegítene, hiszen mentőautókkal és mentőhelikopterekkel rendelkezik. A részletekről a védelmi miniszter és az egészségügyi miniszter egyeztet majd.

"Ha az orvosok távoznak, a katonai orvosok és a katonai kórházak készen állnak a segítségre" - jelentette ki Alexandr Vondra védelmi miniszter a sajtóértekezleten.

Leos Heger, az egészségügyi tárca vezetője szerint a kórházak már most későbbre halasztanak számos nem sürgős, de márciusra tervezett beavatkozást, hogy kezelni tudják a sürgős eseteket.

A miniszter úgy véli: ha az orvosok távoznak, nagyjából két hónapig válsághelyzetre kell számítani. Szerinte a kórházak úgy működnének, mint "a nyári szabadságok idején".

A cseh orvosok bérkövetelését a minisztérium nem tudja teljesíteni. A miniszter már korábban közölte: most csak kétmilliárd koronát tudott szerezni a bérköltségekre, amiből az orvosok másfél milliárdot, az ápolónők pedig félmilliárdot kapnának.

A miniszter saját hatáskörében olyan utasítást adott ki, hogy a fiatal orvosok havi alapbérét 5000, míg az idősebbekét mintegy 8000 koronával emeljék (1 korona körülbelül 11 forint). A miniszter ugyanakkor 12 pontból álló nyilvános ígéretet is tett a reformok beindítására. Egyebek között azt ígéri, hogy a jövő évben az orvosok átlagfizetése havi 60 ezer koronára emelkedne, ami mintegy 12-14 ezerrel több a mai orvosi átlagbéreknél. Azt is megígérte az orvosoknak, hogy az, aki elfogadja feltételeit, márciusban gond nélkül maradhat munkahelyén.

Az orvosi szakszervezet azonban elégtelennek tartja a miniszter ígéreteit. "Ez a korábbi ígéretekhez képest visszalépés. Nem tudjuk elfogadni" - reagált az ajánlatra Martin Engel szakszervezeti vezető.

Olvasóink írták

  • 1. Pikulics 2011. február 09. 02:00
    „"Cseh kormányfő: ha orvoshiány lép fel, besegít a hadsereg"

    Viszik a betegeket kényszermunkára, vagy segitenek temetni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - Igen nagy tüntetés volt Kairó központjában

Egy jelentés szerint negyedmillióan gyűltek össze kedden a kairói Tahrír téren, hogy nyomatékot… Tovább olvasom