Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Csatornafedlapok Európa minden részéről

Bécs - Csatornafedlap-kiállítás nyílt Bécsben az olasz International Manhole Cover Museum gyűjteményéből. A különleges tárlatra, amely október 30-ig tekinthető meg, Európa minden tájáról érkeztek fedlap-ritkaságok.
A ferrarai International Manhole Cover Museum gyűjteményének részeként például firenzei, berlini, krakkói, és budapesti csatornatetők is láthatók a bécsi Karlsplatz közelében levő Esperantoparkban. Az ötletgazda Stefano Bottoni olasz szobrász és zenész. A Ferrarában évente megrendezett nemzetközi utcazene fesztivál szervezője zenészek után kutatva barangolta be Európát, és régi fényképeit nézegetve rádöbbent, milyen sok észrevétlen remekmű mellett haladunk el naponta.Szokatlan gyűjteményének első darabja 2002-ben egy 60 kilogrammos prágai csatornafedél volt, amelyet a cseh főváros akkori polgármestere küldött neki emlékül. A múzeum ma már több mint 130 fedlappal rendelkezik, ezekből rendeztek kiállítást a "Die Dritte Mann Tour" elnevezésű csatornanéző túra bejáratánál. Bécs csatornarendszere, amelyet az 1949-ben készült "A harmadik ember" című angol krimiből is ismerhet a nagyközönség, tavasszal és nyáron a turisták számára is látogatható. A 2400 kilométer hosszú csatornahálózatra a háztartások 99 százalékát rákötötték. Ez az adat nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.

A helyiek által kiállított fedél egyedi, hiszen egy csatornafedlap általában kerek és díszes, a bécsi azonban négyzet alakú és rácsos. A rendszerbe így mindig friss levegő tud áramlani. Erről Ulli Sima, az osztrák főváros környezetvédelmi tanácsosa a kiállítás megnyitóján ezt mondta: "Lehet, hogy nem a mienk legszebb, de cserébe a világ leghatékonyabb csatornafedlapja."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejtették a lezuhant lengyel kormánygépen elhangzott párbeszédet

Lengyel szakértőknek sikerült megfejteniük a Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító… Tovább olvasom