Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Csáky nem vár sokat a szlovák-magyar találkozótól

Magyar Koalíció Pártjának elnöke úgy látja, a szlovák oldalon nincs meg az akarat a kapcsolatok javítására.

Nem vár sokat a szlovák-magyar kormányfői találkozótól a szlovákiai
"A szlovák oldalon nem látok akaratot a kapcsolatok javítására. Annak alapján , ami az államfőválasztáskor és az európai parlamenti választás előtt történt, várható, hogy Robert Fico továbbra is a magyar kártyával fog játszani. Ez nagyon veszélyes, és csak a feszültség növekedéséhez vezet. A probléma lényege a szlovák kormány összetételében és hatalomgyakorlásában van. Ha Pozsonyban megváltozik a politikai stílus, automatikusan megváltoznak a szlovák-magyar kapcsolatok is. Ha nem lenne a nyelvtörvény, feszültség sem lenne" - indokolta véleményét Csáky.

A politikus szerint Pozsony és Budapest viszonyának megromlásáért Robert Fico miniszterelnök és kormánya viseli a felelőséget. "Azzal, hogy elfogadta Ján Slotát (a Szlovák Nemzeti Párt elnökét) és a magasba emelte őt. Az állami intézményekben a Szlovák Nemzeti Pártnak van a legtöbb problémája, szétlopkodják a közvagyont, s a primitivizmus terén az egész koalíció, és részben a közgondolkodás is igazodik Slotához" - fejtette ki az MKP elnöke.

Arra a kérdésre, hogy az MKP el tudja-e képzelni a választás utáni együttműködést Ficóval és pártjával, Csáky nem adott egyértelmű választ. Kijelentette, hogy az MKP kizárja az együttműködést az SNS-szel. "A többi a választás eredményétől és attól a programtól függ, amelyben meg tudunk egyezni" - szögezte le Csáky.

Kizárta azt is, hogy az MKP a jövőben együttműködhetne a Most-Híd nevű új szlovákiai magyar párttal, amelyet a közelmúltban alapítottak meg az MKP-ból kilépett parlamenti képviselők.

A tekintélyes szlovák napilap ugyanakkor jegyzetében azt írja: a nyelvtörvény és általában a szlovák-magyar kapcsolatokban felmerült problémák megoldása lehetetlen, ha a felek nem hajlandóak "kiengedni a gőzt a kazánokból".

"A magyar félnek el kell ismernie, hogy bár a törvény valóban problémát jelent, mégsem olyan őrült, ahogy azt gyakran mondják, s hogy ez nem csak a jó és a rossz fekete-fehér harca. A szlovák félnek el kell ismernie, hogy bár a törvény nem annyira rossz, ahogy azt időnként hallani, mégis elég rossz arra, hogy szükséges megtenni benne legalább azokat a változásokat, amelyeket nagyon diplomatikus nyelvezettel az EBESZ főbiztosa követel" - írja az újság.

Olvasóink írták

  • 1. neduddgi 2009. szeptember 06. 13:34
    „Nem csak Pozsonyban kell megváltozni a politikai stílusnak,hanem nálunk is,hogy valami jobb helyzet kerekedjen ki az egészből.De mivel bajnai egy simulékony modorú,pislogó sfej,ezért senki nem veszi komolyan. Még szigorúan nézni sem tud,nemhogy cselekedni. A szlovák ünneplésre is azért ment el,mert gőze nincs róla,mi a magyarok érdeke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb összecsapások Jemenben

Újabb összecsapások törtek ki szombatra virradó éjjel a jemeni hadsereg és a síita lázadók között az… Tovább olvasom