Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Clinton: Amerika egyelőre nem avatkozik be Szíriában

Az Egyesült Államok egyelőre nem avatkozik be Szíriában, ahogy azt Líbiában teszi - jelentette ki vasárnap a CBS televízióban közvetített interjújában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton hangsúlyozta, hogy minden ország esete egyedi, s hogy a két ország kormánya különböző mértékben folyamodott az erő alkalmazásához. Mint mondta, az Egyesült Államok elítéli a szíriai erőszakot is, de Líbiában Moammer Kadhafi rendszere odáig ment, hogy a légierőt és a páncélosait is bevetette a polgári lakosság ellen.

"Ha létrejönne a nemzetközi közösség koalíciója, ha a Biztonsági Tanács elfogadna egy erre vonatkozó határozatot, ha az Arab Liga erre irányuló felszólítást adna ki, ha az elítélés általánossá szélesedne..., de erre nem kerül sor, mert még nem világos, hogy mi is fog ott történni" - felelte az amerikai külügyminiszter arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett avatkozna be Amerika a szíriai konfliktusba. Az amerikai diplomácia vezetője megismételte: Washington elvárja a térség kormányaitól, hogy teljesítsék a nép követeléseit, tartózkodjanak az erőszaktól, engedélyezzék a békés demonstrációkat, és kezdjék el a békés gazdasági és politikai átalakulás folyamatát.

Clinton szerint Líbiában számos katonai vezető és diplomata átállt a felkelők oldalára, mert látják, hogy a konfliktus "mivel végződik majd". Robert Gates amerikai védelmi miniszter - szintén a CBS-nek nyilatkozva - úgy vélekedett: vannak arra utaló jelek, hogy Moammer Kadhafi csapatai a páncélos erőkre és az utánpótlási vonalakra mért amerikai légi csapások miatt vonulnak vissza Nyugat-Líbia felé. A Gates az NBC csatornán pedig hangot adott azon véleményének, miszerint nem kell alábecsülni annak lehetőségét, hogy a líbiai rendszer összeroppan és a vezető megbukik. "Senki sem tudja a választ erre a kérdésre" - válaszolta Gates arra, hogy mennyi ideig tarthat a líbiai beavatkozás. A Pentagon első embere úgy vélekedett, hogy a légtérzár fenntartása "jóval kevesebb erőfeszítést igényel majd", mint annak megteremtése.

Az ABC televíziónak Gates úgy nyilatkozott, hogy a NATO tisztségviselői szerint a légtérzár három hónapig eltarthat , de "a Pentagon szakemberei szerint annál sokkal tovább" is. A két amerikai miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a katonai műveleteknek nem az a célja, hogy megdöntsék Kadhafi hatalmát, annak érdekében más eszközöket alkalmaznak. Ezek között, a rezsim pénzeszközeinek befagyasztása mellett kilátásba helyezték, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállíthat a felkelőknek, amit egyébként a BT 1973-as határozata szerintük lehetővé tesz. Clinton hangsúlyozta, hogy a fegyverszállításról egyelőre nem született döntés, s mint mondta, az amerikai kormányzat több csatornán keresztül is kapcsolatban áll a felkelőkkel.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. március 28. 11:40
    „Ennek a luvnyának igazán adhatnának egy madámállás egyik kupiban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Tripolira és Szirtre mértek csapásokat a koalíciós erők

Legalább hat nagyobb robbanás rázta meg a líbiai fővárost vasárnap este szemtanúk szerint, annak… Tovább olvasom