Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Ciprasz: olyan megállapodást írtam alá, amelyben nem hiszek

Nem hisz a nemzetközi hitelezőkkel hétvégén aláírt megállapodásban Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, de mint mondta, hajlandó azt végrehajtani és vállalja érte a felelősséget.
Ciprasz az állami televízióban elhangzott kedd esti interjújában hangsúlyozta: bízott benne, hogy a népszavazás majd hozzásegíti Görögországot egy jobb egyezséghez, és nem teszi kockára az ország euróövezeti tagságát. A referendum miatt a hitelezők azonban bosszúálló magatartást tanúsítottak - tette hozzá. Mint mondta, azért írta alá a megállapodást, hogy elkerülje az ország a "katasztrófát".

A kormányfő ugyanakkor bírálta a megállapodás létrejöttének módját, szerinte az egyezség az erős államok Görögországra gyakorolt nyomásának a következménye. A nyomásgyakorlásnak ez a módja nincs összhangban Európa hagyományaival - mutatott rá.

A görög kormányfő a Brüsszelben kötött megállapodással kapcsolatban elmondta azt is, hogy a fiskális kiigazítások még mindig enyhébb hatásúak lesznek, mintha a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat kellene csökkenteni.

Az interjúban Ciprasz utalt arra is, hogy a megállapodás Görögország számára pozitív elemeket is tartalmaz: még ebben az évben vitát folytatnak az adósságok átütemezéséről, valamint egy 35 milliárd eurós beruházási programról. Ha ezek az intézkedések megvalósulnak, akkor végérvényesen elháríthatják a Grexitet, azaz Görögország kiválását az euróövezetből, és megteremthetik a növekedés előfeltételeit az országban.

Kormányzati források szerint a görög parlament szerdán késő este szavaz a takarékossági- és reformintézkedések első csomagjáról. Egy kedd este nyilvánosságra hozott felmérés szerint a görögök 70 százaléka támogatja a javaslatcsomag elfogadását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is több mint tíz fegyveres rejtőzködik a Munkács környéki erdőkben

A Jobboldali Szektor (PSZ) mintegy tíz fegyveresét kerítették be Kárpátalján - közölte Olena… Tovább olvasom