Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

CIA a bíróság előtt

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ügyvédei is megjelennek egy washingtoni bíróság előtt pénteken, hogy kiderüljön: jogellenesen semmisítettek-e meg videófelvételeket két éve a guantanamói foglyok kihallgatásáról.
Henry Kennedy bíró 2005-ben úgy határozott, hogy meg kell őrizni a bizonyítékokat a guantanamói amerikai katonai bázison a foglyokkal való bánásmódról. A pénteki meghallgatásra Kennedy beidézte a CIA és a fogolytábor jogi képviselőit, hogy szóban vitassák meg a történteket.

Egyes felvételeken állítólag az látható, amint úgynevezett "waterboarding"-ot alkalmaznak a vallatók. Ennek során vízbefulladáshoz hasonló tortúrának teszik ki a foglyokat. George Bush amerikai elnök csütörtökön nem kívánt nyilatkozni a bírósági meghallgatásról, azt viszont a közelmúltben többször megismételte, hogy az Egyesült Államokban nincs kínzás.

A The New York Times a héten meg nem nevezett kormányzati és hírszerző forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Fehér Házzal többször konzultált a CIA, mielőtt megsemmisítette a felvételeket 2003-tól, vagyis a Bush-kormányzatnak sokkal nagyobb szerepe van az ügyben, mint amekkorát elismert. Mint azt december 7-én már a Független Hírügynökség is megírta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA beismerte, hogy Al-Kaida - tagok kihallgatásán készült videókazettákat semmisített meg 2005-ben.

A döntést a hírszerző szolgálat munkatársainak védelmében hozták meg. A szóbanforgó, 2002-es vallatások során nem alkalmaztak kínzást vagy bántalmazást - állította Michael Hayden, a CIA vezetője. Hozzátette, hogy a CIA belső döntése alapján semmisítették meg a felvételeket. A The New York Times december 7-ei cikkében meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozta azt írta, hogy kemény módszerekkel vallattak az amerikaiak.

Olvasóink írták

  • 1. radenkó 2007. december 21. 21:04
    „Honna tudná George Bush, hogy volt e kinzás ő egy részeges alkoholista.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas feltáratlan aranybánya Kolumbiában

Hatalmas aranybányára bukkantak Kolumbia közép-nyugati részén, amely a világon az egyik legnagyobb készlettel rendelkezhet - jelentette be a kolumbiai Herman Martinez miniszter pénteken. Tovább olvasom