Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Chilei bányászok: uruguayi túlélők segítenek - Fotó

Chilébe indulnak egy közel negyven éve történt andesi légi szerencsétlenség uruguayi túlélői, hogy lelki támaszt nyújtsanak a mélyben rekedt 33 bányásznak és családjuknak.

Az egykori uruguayi rögbicsapat tagjai családostul és barátaikkal együtt kerekednek fel a bajba jutott bányászok megsegítésére. Mint mondták, tartoznak ennyivel a chileieknek, akiknek megmenekülésüket köszönhetik.

Az 1972-es légi katasztrófáról film is készült Életben maradtak címmel, amely annak a 72 napnak a krónikája, amely során a pilóta hibájából az Andokban lezuhant gép utasai megpróbálták kivárni a megmentésüket. Miután rádiójukból megtudták, hogy a mentőcsapatok a zord időjárás miatt a tizedik nap után feladták a kutatást, a túlélők végső kétségbeesésükben úgy döntöttek, hogy életben maradásuk érdekében esznek elhunyt társaik testéből.

A chilei bányászok sorsa hasonlatos az övékhez - magyarázta Jose Luis Inciarte, az egyik uruguayi túlélő. "Gondolataik a körül forognak, hogy kikerüljenek onnan, és megölelhessék a családjukat. Velünk is pontosan így történt" - tette hozzá.

A chilei állami televízió videofelvételén az augusztus 5-én 700 méteres mélyben rekedt 33 bányászok közül három látható, amint üzenetet küld a felszínre a beomlott San José rézbányában Copiapóban 2010
A chilei állami televízió videofelvételén az augusztus 5-én 700 méteres mélyben rekedt 33 bányászok közül három látható, amint üzenetet küld a felszínre a beomlott San José rézbányában Copiapóban 2010. szeptember elsején. A  mentési akciót ezen a napon félbeszakították, az alagútfúrást 20 méter mélységben abbahagyták, mert az eddig átfúrt kőzetben bizonyos rendellenességek keletkeztek. A tervek szerint a 700 méteres mélységig egy 66 centiméter átmérőjű alagutat fúrnak, és azon igyekeznek majd a bányászokat a felszínre hozni. A mentési akció 3-4 hónapig is eltarthat.  (MTI/EPA)


A munkások egy bányaomlás következtében augusztus 5-én rekedtek az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában 700 méteres mélységben. A szakértők szerint legalább két vagy akár négy hónapba is beletelhet a kimentésük.

"Látogatásunkkal köszönetet akarunk mondani, és szeretnénk valamit cserébe adni azért, amit a chileiek tettek értünk 1972-ben" - mondta Inciarte.

A gép 45 utasából 16 élte túl a több mint kéthónapos megpróbáltatást az elhagyatott hegyvidéken. Megmenekülésüket annak köszönhették, hogy a jobb idő beköszöntével segítségért indult két túlélő belebotlott egy arra lovagló chileibe.

Olvasóink írták

  • 1. telekom78 2010. szeptember 02. 22:19
    „sok sikert kivánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félbeszakadt a chilei bányászok mentése

Félbeszakadt a mentés a chilei Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, ahol … Tovább olvasom