Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

CeBIT 2013 - Díszvendég Lengyelország

Megkezdődik kedden a világ legnagyobb informatikai szakkiállítása, a hannoveri CeBIT, amelynek a díszvendége Lengyelország lesz.
A március 9-ig tartó rendezvényt hétfő este nyitja meg Angela Merkel német kancellár és Donald Tusk lengyel kormányfő. A vásárra 70 országból érkeznek kiállítók, összesen 4100 vállalat, kutatóintézet és egyéb szervezet. Kínából érkezik a legtöbb kiállító, számuk meghaladja a 400-at.

Hasonlóan nagy létszámú a német kiállítók csoportja is. Magyarországról a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében 12 cég mutatkozik be a vásáron. A rendezvényre várhatóan több mint 300 ezren látogatnak el. Az 1986 óta minden tavasszal megrendezett informatikai szakkiállításon az idén először szerepel partnerországként közép-kelet-európai állam. A választás azért esett Lengyelországra, mert igen fejlett az informatikai ágazata, és az ország az informatikai termékek és szolgáltatások húsz legnagyobb felvevőpiaca közé tartozik - mondta Hartwig von Sass, a vásárt szervező Deutsche Messe kommunikációs igazgatója egy berlini sajtóbeszélgetésen. Az infokommunikációs szektor a lengyel hazai össztermék (GDP) nagyjából 4 százalékát teszi ki. Az ágazatban mintegy 50 ezer vállalkozás érdekelt, az egyetemeken, főiskolákon pedig évente 40 ezer szakembert képeznek. Az oktatás minőségét jelzi, hogy a külföldi tulajdonú vállalkozások Lengyelországba telepített kutató-fejlesztő részlegeinél összesen 10 ezren dolgoznak.

A lengyel informatikai innovációs potenciált pedig jól mutatja, hogy egyedül az úgynevezett startup cég - ígéretes újítással jelentkező fiatal vállalkozás - kategóriájában húsz társaság mutatkozik be a CeBIT-en - mondta Hartwig von Sass. Az idei vásár egyik központi témája az úgynevezett share economy (a megosztás gazdasága). A kifejezés arra a folyamatra utal, hogy egyre inkább terjed a termékek, tárgyak, szolgáltatások, vagy éppen a tudás, az információ közös használata. Így például Németországban tavaly minden korábbinál magasabbra emelkedett a közösségi kerékpárkölcsönző rendszerek mintájára kiépített autómegosztó hálózatok felhasználóinak száma, de az ingatlanpiactól a zeneiparig szinte minden egyéb területen is világszerte rendkívüli ütemben terjed az a felfogás, hogy a tulajdonjognál fontosabb a hozzáférés joga, vagyis a használat lehetősége, ami mélyreható változásokat indít az informatikában is - emelte ki a CeBIT szóvivője. A vállalati kommunikációban például egyre inkább terjednek a közösségi médiában kidolgozott megoldások.

"Sokan már az e-mail haláláról beszélnek" - mondta Hartwig von Sass. A hétfő esti megnyitón a német és a lengyel kormányfő mellett számos miniszter is részt vesz. A magas rangú delegációk jelenléte azt is mutatja, hogy CeBIT tárja a legszélesebbre a kaput a vezető informatikai szakmai vásárok közül. A barcelonai Mobile World Congress például a mobilkommunikáció szereplőit vonultatja fel, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) pedig a szórakoztató-elektronikai ágazatra koncentrál, a CeBIT viszont a szabályozásért felelős politikai szférától kezdve a tudományon és a médián keresztül egészen a gazdasági szereplőkig az értékteremtési lánc valamennyi résztvevőjének fórumot biztosít - fejtette ki Hartwig von Sass. Hozzátette: a CeBIT abban is különbözik a többi nagy szakmai vásártól, hogy a felhasználót nem csupán vásárlóként kezeli, hanem igyekszik bevonni a folyamatok alakításába, így arra törekszik, hogy a megrendelőknek lehetőséget nyújtson az elvárások, igények megfogalmazásához. Ezt szolgálják például a kiállítással párhuzamosan zajló konferenciák, a felhasználó kiemelt szerepét pedig jól mutatja, hogy a megnyitón a német kancellár és a lengyel kormányfő mellett beszédet mond Thomas Enders, az egyebek között az Airbus repülőgépeket gyártó EADS igazgatótanácsi elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés László bepereli Victor Pontát

Az európai parlamenti képviselő személyiségi jogai megsértése miatt pereli a román kormányfőt. Tovább olvasom