Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Cameron választási kampánynyitója

"Így nem mehet tovább" - ezzel a mottóval indította útjára a brit Konzervatív Párt választási kampányát szombaton David Cameron, a toryk vezére és miniszterelnök-jelöltje, aki szerint az 1997 óta kormányzó Munkáspárt ígéretei "porrá omlottak".
Oxfordban tartott kampányindító beszédében Cameron felelőtlen gazdaságpolitikával és "régi vágású, balos, osztályharcos aspirációkkal" vádolta a Labour-kormányt, kijelentve, hogy ez nem folytatható. Nem folytatható az a régi stílusú politika sem, "amely egyesítés helyett megosztja az országot" - tette hozzá.

A konzervatív vezető azt javasolta a választóknak, hogy legyen 2010 "a változás éve", mert szavai szerint "egyvalami teljesen biztos: ez így nem mehet tovább". A Munkáspárt "felelőtlen gazdaságpolitikája" a "lehető legnagyobb gazdasági csődhöz" vezetett, és ez most emelkedő adókkal, növekvő munkanélküliséggel fenyeget - mondta Cameron. A brit gazdaság valóban az utóbbi fél évszázad legmélyebb recesszióját élte át az elmúlt másfél évben.

A többi nagy ipari gazdasággal ellentétben - amelyekben már beindult a növekedés - a harmadik negyedévben a hivatalos statisztikai kimutatás szerint még mindig tartott a brit recesszió. Az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A recessziós előrejelzést ráadásul nemrégiben még rontotta is a brit kormány. Az Oxford Economics nevű gazdasági tanácsadó cég friss kimutatása szerint a másfél évi súlyos recesszió nyomán most 1,3 százalékkal alacsonyabb az egy főre jutó hazai össztermék-érték (GDP) Nagy-Britanniában, mint az előző választási évben, 2005-ben volt. Cameron a The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - szombati kiadásában is megjelentetett egy kampányindító írást.

Ebben a tory vezető leszögezi: nem tesz olyan nagyszabású ígéreteket, amelyeket azután nem tud teljesíteni. A brit választók "a Munkáspárttól kaptak (ilyen ígéreteket) ... és ezek porrá is omlottak" - írta Cameron. A konzervatív politikus azt hangsúlyozta, hogy őszintén feltárja majd az ország előtt álló kihívásokat, és egyértelműen elmagyarázza a toryk programját. Nagy-Britanniában tavasszal vagy kora nyáron esedékes a parlamenti választás; ennek időpontját még nem tűzték ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új év, magasabb vodkaárak Oroszországban

Az orosz kormány, hogy elejét vegye az immár népbetegségnek számító alkoholizmusnak, minimálárat… Tovább olvasom