Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Bűzös poloskák lepik el Észak-Amerikát

Míg az ágyi poloska a nagyvárosokat, köztük New Yorkot hódította meg, jóval nagyobb rokona az Egyesült Államok Atlanti-óceán menti mezőgazdasági területeire mér megsemmisítő csapást.
A Halyomorpha halys tudományos névre hallgató márványozott poloska csillapíthatatlan étvágyával gyümölcsösökben, kukoricamezőkön és zöldségágyásokban okoz tetemes károkat, miközben förtelmes bűzt áraszt. Elsősorban Pennsylvania, Maryland és New Jersey állam gyümölcsösei érintettek, ott az alma- és a baracktermés legalább egynegyede pusztult el Mark OíNeill, a pennsylvaniai agrárügynökség munkatársa szerint. A kertvárosok sem menekülnek azonban a másfél centis poloskák elől: a rovarok az ajtók résein is átpréselik magukat, így a pincékben tárolt gyümölcsöt is tönkretehetik - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A tél közeledtével a bűzös poloskák a hideg elől behúzódnak a meleg házakba. Tucatjával, százával lepik el az ablakokat és a házfalakat. Felmosórongyokból, függönyökből potyognak ki, szoknyaredőkből és nadrágzsebekből másznak elő. A szúnyoghálón is átverekszik magukat, ha meg agyoncsapják őket, azonnali szellőztetés válik szükségessé. Eddig egyetlen rovarirtó vagy természetes ellenség sem tudott megbirkózni velük, ami többek között arra vezethető vissza, hogy "illegális" bevándorlók.

Az első példányok tíz-tizenöt évvel ezelőtt érkeztek konténerhajókon Kelet-Ázsiából. Csakhogy ott egy darázsfaj a poloskák petéivel táplálkozik, ezzel a kínai és japán populációkat kordában tartja. Jelenleg még vizsgálják a darázs bevethetőségét az Egyesült Államokban. Az amerikai kutatók elsősorban feromonokkal kísérleteznek. Az állatok ezekkel a szaganyagokkal vonzzák magukhoz fajtársaikat. Az úgynevezett feromoncsapdák jóval kíméletesebben intéznék el a kártevőket, mint valamilyen méreg. A bűzös poloskák eddig csaknem harminc amerikai államban bukkantak fel.

Ügyesen stoppolnak - teherautókra, személygépkocsikra és vasúti kocsikra is felmásznak. Tavaly mintegy hatvan százalékkal bővült az állományuk. 2010-ben további növekedéssel számolnak a szakértők, de bíznak abban, hogy nemsokára sikerül kifejleszteni az ellenszert. Az európai gazdák pedig jól teszik, ha szurkolnak ez ügyben - az első példányok ugyanis már az öreg földrészen is megjelentek.

Olvasóink írták

  • 2. stewe7109 2010. október 16. 19:23
    „:-)!”
  • 1. janika 2010. október 16. 16:58
    „Magyarországon hasonlók meg a parlamentet és az önkormányzatokat! Csak ezek nem vér, hanem pénz elszívok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai-kínai katonai tárgyalásokat tartottak

Kétnapos tárgyalást tartottak Hawaiin az amerikai és a kínai hadsereg képviselői, felújítva ezzel a… Tovább olvasom