Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Bush szerint Iránnal nem lehet békét kötni

George Bush szerint a nukleáris fegyverkezést folytató Iránnal nem lehet békét teremteni a Közel-Keleten - az amerikai elnök azután nyilatkozott a sajtónak, hogy csütörtök este a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt.
"A szabad világ békés jövőt szeretne ott, de nem látni békés jövőt egy olyan Iránnal, amely nukleáris fegyvert fejleszt ki" - mondta az amerikai elnök. Bush megköszönte a német kormányfőnek, hogy támogatta az ENSZ Irán-ellenes büntetőintézkedéseit, amelyekről múlt hónapban döntött egyhangúlag a Biztonsági Tanács.

Bush üdvözölte a német kancellárnak a közel-keleti békefolyamat előremozdítását célzó törekvését. Megjegyezte, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter hamarosan a térségbe utazik az izraeli-palesztin békefolyamat újjáélesztésére. Mint mondta, az Egyesült Államok az úgynevezett kétállami megoldást támogatja, amely két, egymás létezését elismerő ország megteremtésére irányul.

Azt is kijelentette vendégének, hogy nyitott a globális felmelegedés problémáját megoldani hivatott új kezdeményezésekre.

"Van esély arra, hogy magunk mögött hagyjuk a múltbeli régi vitát" - mondta, arra utalva ezzel, hogy Amerika és európai szövetségesei között éles nézeteltérés volt a kiotói klímavédelmi egyezmény miatt. A felmelegedésért felelős környezetszennyező anyagok kibocsátását korlátozó nemzetközi egyezményt az Egyesült Államok nem ratifikálta.

Buhs arról biztosította Merkel asszonyt - aki néhány nappal azután látogatott Washingtonba, hogy Németország átvette az EU és a világ vezető ipari hatalmait tömörítő G8 csoport elnöki tisztét -, hogy az energiatakarékos és környezetvédő technológiák bevezetésének a híve.

Merkel látogatása kapcsán a jobboldali The Washington Times arról írt, hogy Németország hadseregének erősítésével javíthatna az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyán.

A bizonyos liberális körök véleményét is tükröző lap álláspontja szerint Németországnak a mostaninál nagyobb katonai kiadásokra kellene ösztönöznie egész Európát, hogy a kontinens jelentősebb részt vállaljon a globális terrorellenes küzdelemben.

A demokratikus Németország képes úgy újjáépíteni katonai erejét az iszlám szélsőségesség elleni harc sikere érdekében, hogy közben nem tér vissza a gonosz náci rezsim fegyverkezési politikájához. Az erős katonai hagyományaira egykor büszke Németországnak le kell küzdenie azt az érthető ellenszenvet, amelyet a katonai merészséggel szemben érez. "A világot most fenyegető veszélyek közepette a civilizált világnak egy erős és erősen felfegyverzett Németországra van szüksége" - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még hat nappal a komptragédia után is találnak túlélőket

Huszonnyolc túlélőt találtak az utóbbi 24 órában a Jáva-tengeren, csaknem hat nappal a… Tovább olvasom