Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Bush szerint az amerikai gazdaság erősebb lehet, mint valaha

Amerikai Egyesült Államok - Megpróbálta csitítani az amerikai gazdasági válságtól való félelmeket George Bush a washingtoni Fehér Házban tartott keddi sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök szavai szerint a gazdaság a jelenlegi nehéz helyzetből kikerülve erősebb lesz, mint valaha.
George Bush sajtótájékoztatóján elismerte: az amerikaiakat aggodalommal töltik el a magas olajárak és az ingatlanpiacokon jelen lévő nehézségek. Az előttünk álló nehézségek ellenére azonban - fogalmazott az elnök - a gazdaságunk figyelemre méltó rugalmasságot mutat. "Hiszek benne, hogy ezt a kihívást megoldva erősebbek leszünk, mint bármikor azelőtt" - mondta Bush, aki visszautasította a bankrendszer előtt álló komoly válsággal kapcsolatos aggodalmakat. "Úgy vélem, a rendszer alapvetően egészséges, valóban így gondolom. Megértem a jelen lévő idegességet, de a gazdaság növekszik, magas a termelékenység és a tőzsde is jól áll" - fogalmazott a politikus.

A Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálogóriásokkal kapcsolatban Bush gyors cselekvésre sürgette a kongresszust, mert - mint mondta - a két cégnek folytatnia kell a lakossági hitelezést. Az amerikai jelzáloghitelek csaknem felét kézben tartó két cég részvényei erőteljes zuhanásba kezdtek a múlt héten, ami szakértők szerint hitelpiaci válsággal fenyeget. A probléma megoldására szolgáló hitelkeret-bővítésről szóló javaslat jelenleg a kongresszus döntésére vár.

Az amerikai csapatok iraki kivonásáról szólva Bush visszautasította egy "mesterséges" menetrend kialakítását, és közölte, hogy a katonák sikereket érnek el Irakban. Afganisztán kapcsán pedig kiemelte, hogy aggasztják a Pakisztánból érkező iszlám szélsőségesek, ám - mint mondta - reményei szerint az új iszlamábadi kormány "megérti a veszélyt". Bush Zimbabwéval kapcsolatban kijelentette, hogy az Egyesült Államok egy "lehetséges akción dolgozik" az afrikai ország elnöke, Robert Mugabe rendszere ellen, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem rótt ki szankciókat a válság kezelésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottság független intézmény és nem a tagállamok titkársága

Olaszország - Az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi kedden támogatásáról biztosította José… Tovább olvasom