Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Bush mentesíti a lehallgató cégeket

Amerikai Egyesült Államok - Aláírta csütörtökön az amerikai elnök azt a törvényt, amely kiterjeszti a lehallgatással foglalkozó távközlési cégek legális tevékenységét. A heves kongresszusi vita után elfogadott törvényről George Bush azt mondta, hogy alapvető fontosságú az Egyesült Államok biztonsága számára.
"Ez a törvény döntő szerepet kap abban, hogy megelőzzünk egy újabb támadást Amerika földjén."-mondta az elnök. " A törvény lehetővé teszi a hírszerző cégek számára, hogy gyorsan és hatékonyan ellenőrizzék a terroristák külföldi kommunikációs tevékenységét, a törvény ugyanakkor tiszteletben tartja az amerikaiak szabadságjogait itt, az Egyesült Államokban."-tette hozzá George Bush, aki szerint a szeptember 11-i terrortámadások legfontosabb tanulsága az volt, hogy az amerikai hírszerzés nem rendelkezett azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé tették volna, hogy nyomon kövesse a terroristák kommunikációját a világban.

A törvény mentességet is biztosít a jogi felelősségre vonás alól azoknak a távközlési vállalatoknak, amelyek részt vettek a bírói végzés nélkül folytatott elektronikus lehallgatási programban a terrorizmus elleni küzdelemben.

A törvény ugyanis garantálja, hogy azok a vállalatok, amelyek hozzájárulnak az ország védelméhez, maguk is védelmet élvezzenek az esetlegesen ellenük irányuló jogi keresetekkel szemben. Ez azt is jelenti, hogy kibillenti a törvény azokat a több milliárd dolláros kártérítési kereseteket, amelyeket távközlési vállalatok ellen indítottak jogtalan lehallgatás és a magánélet megsértése címén. Hozzávetőleg 40 ilyen kerestet indítottak máig. A mostani törvény egy 1978-ban elfogadott külföldi megfigyelési törvény korszerűsített változata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták az olasz mentelmi törvényt

Olaszország - Elfogadta csütörtökön az olasz képviselőház a közjogi méltóságok mentelmi jogáról… Tovább olvasom