Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Bush: Irán veszélyes volt és az is lesz

George Bush amerikai elnök szerint Irán veszélyes volt, jelenleg is veszélyes és az is marad. Annak ellenére sem változtat elszigetelő poltikáján, hogy 16 amerikai titkosszolgálat hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint Iránnak nincs nukleáris fegyverprogramja."Az a legjobb politika, ha minden lehetőséget nyitva hagyunk" -mondta Bush kedden.
"A nemzetközi közösség akkor biztosítja igazán a világ békés jövőjét, ha elmondja az irániaknak, hogy tovább dolgozunk elszigetelésükön." - tette hozzá az amerikai elnök. Bush szerint az éppen elég veszélyt jelent a világra, hogy Irán képes megszerezni a tudást egy titkos fegyverprogramhoz. "Mély meggyőződésem, hogy Irán veszélyes. A jelentést én figyelmeztető jelnek tartom" -mondta Bush.

A hétfőn nyilvánosságra hozott Nemzeti Hírszerzési Elemzés címet viselő jelentés szerint Iránnak 2003 előtt volt nukleáris fegyverprogramja, azt azonban még abban az évben, ősszel leállította. "Nagy biztonsággal" állítja a dokumentum, hogy a fegyverprogramot Teherán azóta sem indította újra, és a meglévő uráncentrifugák fejlesztésével 2015 előtt nem lesz képes atomfegyverhez elegendő hasadóanyagot előállítani. Az amerikai tanulmány leszögezi, hogy Irán jelenleg nem rendelkezik nukleáris fegyverrel. Washington, London és Párizs szerint a váratlan fordulat ellenére fenn kell tartani a szankciókat Irán ellen. Á

lláspontjuk szerint Teherán megszegi az ENSZ urándúsítás beszüntetését előíró határozatait, ezért újabb, szigorúbb intézkedéseket kell hozni a perzsa állam ellen. Irán következetesen hangoztatja, hogy urándúsítása békés célú, leendő atomerőműveik fűtőanyagát állítják elő. A kőolajban és földgázban gazdag perzsa állam azért döntött az atomerőművek építése mellett, mert azok lényegesen olcsóbbak, mint a szénhidrogén fűtésű erőművek. Irán középső részén ráadásul nagy mennyiségű és kiváló minőségű uránérc készletek vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kreml csalódott a választások eredményében

Hiába nyert fölényesen a hétvégi orosz parlamenti választásokon Vlagyimir Putyin pártja, a Kreml… Tovább olvasom