Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Bush az iraki győzelemről

Az iraki invázió kezdetének ötödik évfordulóján George Bush kiállt amellett, hogy a háború szükségszerű volt. Bush szerdán a washingtoni védelmi minisztériumban beszélt erről. Az elnök beszédével egy időben néhány háztömbre a Pentagontól tüntetők követelték az eddig csaknem 4000 amerikai - és több tízezer iraki - halálos áldozatot követelő háború befejezését.
"Szaddam Husszein eltávolítása jó döntés volt"- mondta az amerikai elnök, aki szerint az Irakban állomásozó amerikai katonák létszámának tavalyi bővítése "hatalmas stratégiai győzelmet hozott a terrorellenes háborúban". A történelem legdrágább fegyveres konfliktusa a számítások szerint eddig 400 milliárd dollárba (65400 milliárd forintba) került Washingtonnak. George Bush szerint ezek az összegek túloznak, az amerikai elnök mégis hozzátette "A kiadott összegek szükségesek voltak, hogy ha figyelembe veszzük, hogy azok az iraki ellenségeink feletti stratégiai győzelemhez kellettek".

Az elnök ezúttal meg sem említette az iraki tömegpusztító fegyvereket, amelyek meglétére hivatkozva öt évvel ezelőtt elindították az inváziót. Elemzők szerint George Bush most már inkább azt sugallná, hogy harcok célja: Szaddam Husszein megbuktatása volt. "A férfiak és nők, akik öt évvel ezelőtt Irakba érkeztek, megbuktattak egy zsarnokot, felszabadítottak egy országot és milliókat mentettek meg kimondhatatlan kínoktól" - fogalmazott az amerikai elnök.

Az "Iraki Szabadság" hadművelet washingtoni idő szerint 2003. március 19-én 21:30-kor indult. Bagdadban ekkor már március 20-a hajnali 5:30 volt. Szaddam Husszein uralmát három héten belül megdöntötték. Az azóta eltelt öt évben azonban az Egyesült Államok csapatait nap mint nap támadások érik. A szunnita és a siíta muzulmánok fegyveres csoportjai változatlanul harcolnak egymással. Közben nőtt a térségben az Amerika-ellenes Irán befolyása, az olaj ára pedig az egekbe szökött.

A harcokban több mint négyezer amerikai és szövetséges katona és több tízezer iraki civil vesztette életét. Rájuk emlékeznek a háborúellenes aktivisták, akik az elnök beszédével egy időben már meg is kezdték háborúellenes megmozdulásaikat Washingtonban, de lesznek tüntetések New Yorkban, Miamiban, Chicagóban, Los Angelesben és San Franciscóban. A demonstrálók a katonák azonnali visszahívását követelik Irakból.

Olvasóink írták

  • 1. Attila. 2008. március 19. 22:26
    „Harc az olajért a szabadság égisze alatt.Olaj, mindenáron. Kell az USA-nak hogy még jobban szennyezze a levegőt. Plusz usa barát kormány, aki ócsón szállítja a fekete aranyat a szabad felhasználóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszámolás egy amerikai autómentő-telepen, négyen meghaltak

Négy halottja van egy kaliforniai lövöldözésnek - adta hírül szerdán az AFP. Az eset, helyi idő… Tovább olvasom