Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Bush: az Egyesült Államok nem vallhat kudarcot Irakban

Szokásos évértékelő beszédében az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem vallhat kudarcot Irakban, mert a bukás következményei súlyosak és szerteágazóak lennének. Az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka szerint a Bagdad biztonságának helyreállítását célzó terv működőképes.
George Bush helyi idő szerint kedd este, a washingtoni kongresszus alsó- és felsőházának együttes ülésén megvédte kormánya iraki politikáját.

Súlyos következményekkel járna az Egyesült Államok számára egy esetleges iraki kudarc – fogalmazott keddi (magyar idő szerint szerda hajnali) évértékelő beszédében az amerikai elnök.

"Katonai parancsnokaink és én körültekintően mérlegeltük a lehetőségeket. Minden lehetséges megközelítést megvitattunk. Végül ezt a cselekvési irányt választottam, mert ez biztosítja a legnagyobb esélyt a sikerre" – jelentette ki George Bush az ellenzék által sokat bírált csapaterősítési tervére utalva.

A republikánus elnök immár hatodik alkalommal mondta el a hagyományos év eleji értékelést az unió állapotáról, de első ízben egy demokrata vezetésű törvényhozás előtt.

A Bagdad biztonságának helyreállítását célzó terv működőképes - jelentette ki az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoki beosztására újonnan kijelölt David Petraeus altábornagy a washingtoni szenátus keddi meghallgatásán.

David Petraeus tábornok a fegyveres szolgálatok bizottságában kifejtette: úgy véli, elegendő katonája lesz ahhoz, hogy végrehajtsa küldetését, jóllehet az iraki főváros biztonságának eléréséhez és szavatolásához az iraki hadsereg és rendőrség, valamint egyéb kormányerők "eddig vegyes teljesítményt" felmutató egységeire is szüksége lesz.

Meggyőződése szerint a bagdadi biztonság helyreállításával az iraki kormány megteremtheti tekintélyét és a gazdasági növekedés feltételeit. "A helyzet kemény, de nem reménytelen" - fogalmazott a tábornok.

Elemzők szerint Petraeus az amerikai szárazföldi hadsereg egyik legnagyobb háborús tapasztalattal rendelkező tábornoka, egyben a legfelkészültebb elméleti szakemberek egyike, ő alkotta meg azt a kézikönyvet, amely alapján a felkelések esetén el kell járni. Petraeus kifejtette: a nyár végére már látható lesz, mennyire sikeres a bagdadi biztonsági terv.

A tábornok közölte, hogy a csapatkivonásnak végzetes következményei volnának: kiterjednének az etnikai tisztogatások, további országok sodródhatnának a viszályba, és Irak a terroristák menedékévé válhatna.

Az iraki háború ádáz ellenségének számító demokrata szenátor, Edward Kennedy azon kérdésére, hogy mégis meddig lesz szükség a 21 ezer újabb katonára Irakban, azt mondta, ezt nem lehet előrelátni, ameddig az akció megkívánja. Kennedy és a háború több bírálója közölte, támogatják Petraeus kinevezését, hátha sikert hoz a biztonsági terv.

Az elnök gratulált a demokratikus többségnek, hangsúlyozván, hogy túl kell lépni a nézeteltéréseken és "nagy dolgokat kell elérni az amerikai nép érdekében".

George Bush népszerűségi mutatója a kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények szerint olyan alacsonyra süllyedt, mint a Watergate-botrány miatt távozni kényszerült Richard Nixon elnöké volt lemondása előtt. A felmérések szerint nagyjából csak minden harmadik amerikai helyesli Bush elnöki működését, a legfőbb elégedetlenség a népszerűtlen iraki háború miatt alakult ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb pokolgépes támadás Athénban

Egy eddig ismeretlen szervezet robbantott kedd hajnalban Athénban. A merényletre előre… Tovább olvasom