Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Burns: Hibázott az amerikai külügyminisztérium Líbiában

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön elismerte, hogy voltak hiányosságok a líbiai amerikai diplomáciai képviselet biztonságának szavatolásában.
William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes kongresszusi meghallgatásán elmondta, hogy a tárca vezetője, Hillary Clinton egy külön testület javaslatai több intézkedést tett, továbbá létrehozott egy tisztséget a biztonsági kockázatoknak kitett diplomáciai képviseletek felügyeletére. A kongresszus két meghallgatást tart a szeptember 11-én Bengáziban történt támadás körülményeinek feltárására. A támadás következményeként meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet és három másik amerikai állampolgár.

"Levontuk Bengázi fájdalmas és nagyon zord tanulságait" - jelentette ki Burns a szenátus külügyi bizottságában. "Már tettünk lépéseket, jobban kell eljárnunk" - fűzte hozzá.

"Arra a téves következtetésre jutottunk, hogy nem válunk fő célponttá" - magyarázta Burns.

Sok republikánus politikus ürügyül használta fel a líbiai támadást, hogy bírálja az Obama-kormányzatot és az incidensre adott válaszát. Fellépésük értesülések szerint hozzájárult ahhoz, hogy Susan Rice ENSZ-nagykövet feladta külügyminiszteri ambícióit. Rice ugyanis a támadást nem terroristák akciójának minősítette, hanem egy muzulmán ellenes filmre adott válaszként értelmezte.

A külügyminisztérium felelősségvizsgáló bizottságának (ARB) keddi elemzése szerint súlyos hiányosságok voltak a minisztérium két irodájában (a közel-keleti, valamint a diplomáciai biztonsági ügyekkel foglalkozóknál), gyenge volt az együttműködés több washingtoni tisztségviselő között, és zavar volt az irányításban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárd dollárra büntették a svájci UBS bankot - videó

Svájc második legnagyobb bankja elismerte a felelősségét abban, hogy megpróbálták manipulálni a… Tovább olvasom